home Dr. Herdea > Articole medicale > Vaccinari > Schema de vaccinare

Schema de vaccinare

Schema de vaccinare 2014 - 2015. Generalitati, argumente pro vaccinare, mituri, scheme de vaccinari copii adulti si gravide aprobate de Ministerul Sanatatii.
Scris de | Publicat in 09 ianuarie 2010 | Actualizat in 28 aprilie 2015
A+ A-

Vaccinul este un produs biologic, care se inoculeaza unui individ, in scopul de a preveni o imbolnavire, produsa de un anumit agent patogen.  

Agentul patogen este un microorganism capabil sa produca o imbolnavire.

Imunitatea este definita ca fiind rezistenta la un agent patogen, dobandita de un organism dupa ce acesta a trecut prin boala (Ex.: rubeola).

*in primele 6 luni de dupa nastere, la sugarul alimentat la san, poate exista o imunitate la anumite boli pe care mama le-a avut in antecedente

 

Mecanism de actiune: vaccinul se comporta ca un antigen (microb, virus), care odata introdus in organism, determina producerea de anticocerpi specifici. Prin productia de anticorpi specifici se dezvolta imunitatea organismului, fata de respectivul agent patogen (Ex: virus).

Vaccinul aduce cu sine “informatia” despre acel virus pe care il “reprezinta”, fara a produce imbolnavirea organismului, ci doar declanseaza activarea lantului imun. In acest fel este prevenita boala pe care acest microorganism ar fi putut sa o determine, la un organism fara imunitate (nevaccinat sau care nu a trecut prin boala).

 

Preventia bolilor. Reguli de aur: 

 • Este mai bine sa previi o boala decat sa o tratezi! 
 • Vaccinurile pot preveni imbolnavirile la persoanele vaccinate si le pot proteja pe cele care ajung in contact cu persoane nevaccinate sau bolnave

Navigare usoara

2. Argumente pro-vaccinare - de ce sa ne vaccinam copii?

     Vaccinarea asigura controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielita, etc). Preventia prin vaccinare reprezinta un pas urias, in lupta pentru mentinerea sanatatii copiilor nostri.

 

     --> Citeste intreg articolul Argumente pro-vaccinare - de ce sa ne vaccinam copii?

3. Mituri despre vaccinuri si... realitati dovedite stiintific

Fiecare parinte este preocupat de sanatatea copilului sau, iar grija pentru cel mic apare deobicei inca dinainte de nasterea acestuia. In special pentru ca imediat dupa nasterea bebelusului, parintii au de luat cele mai importante decizii, printre care si vaccinarea bebelusului.


Vom incerca impreuna sa dezbatem o serie de mituri "populare" referitoare la calitatea si/sau modul de producere al vaccinurilor, precum si gradul de siguranta al acestora.

     --> 7 mituri despre vaccinarea copiilor: Mituri si adevaruri despre vaccinarea bebelusilor

 

4. Scheme de vaccinare

 1. Vaccinarea obligatorie in Romania
 2. Vaccinarile optionale/facultative

     In conformitate cu dipozitiile Ministerului Sanatatii din Romania si deciziile OMS privind prevenirea si controlul bolilor infecto-contagioase va recomandam sa consultati schemele de vaccinari, prezentate mai jos.

 

     Schema de vaccinare prevazuta de catre Programul National de Vaccinari este obligatorie si gratuita. Ea este supusa unor modificari periodice, impusa de situatii epidemiologice speciale si in conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Programul National de Vaccinare se desfasoara sub jurisdictia Ministerului Sanatatii, precum si a organelor de resort implicate in desfasurarea sa. Rolul si atributiile acestora se stabilesc prin legile in vigoare.

 

     Programul se deruleaza prin cabinetele medicilor dvs de familie. Orice informatie despre vaccinari, corecta si completa o puteti primi de la medicul dvs de familie.

De retinut!

 1. Va recomandam insistent, ca inaintea vaccinarii copilului dvs., sa va informati corect, complet, astfel incat sa puteti lua decizii corecte pentru viitorul copilului dvs. (medic de familie, medic pediatru, literatura medicala acreditata, bazata pe dovezi).
 2. Orice copil are dreptul la viata, sanatate, ingrijiri medicale si educatie de cea mai buna calitate.
 3. Orice copil are dreptul sa creasca intr-o atmosfera de siguranta, pace si mai ales iubire.
 4. Va rugam sa va reconsiderati serios pozitia atunci cand luati decizii care pot afecta viitorul copilului dvs.
 5. Copilul dvs nu este major, nu poate decide pentru el!decizia dvs. De acum il poate afecta mai tarziu!folositi-va liberul arbitru pentru a va ajuta copilul sa creasca sanatos!
 6. Va rugam in mod respectuos sa luati decizii corecte si implicate, pentru a evita ca in viitor acest copil sa aiba de suferit de pe urma unor afectiuni care ar fi putut fi evitate prin vaccinare corecta, completa si la timpul cerut de calendarele de vaccinari in vigoare.
 7. Parteneriatul in educatie pacient-medic de familie reprezinta cheia de bolta in cresterea unui copil sanatos!

Calendarul vaccinarilor in Romania 2015

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr 386/31.03.2015, noua schema națională de vaccinare se aplică începand cu data de 1 aprilie 2015 si presupune următoarele modificari:

 

Schema de vaccinare intre 0-14 ani

1. Realizarea tuturor vaccinarilor din schema nationala de catre medicii de familie (preluarea vaccinarii copiilor scolari).

 

2. Vaccinarea cu vaccin hexavalent DTP+VPI+Hib+HepB - 3 doze de vaccin hexavalent administrate copiilor cu varsta de 2, 4 si 11 luni.

Nota: Copiii care au primit 3 doze de vaccin dupa schema veche (la varsta de 2,4,6 luni), vor primi vaccin hexavalent la varsta de 12 luni pentru a se respecta intervalul minim admis.

(6 luni) intre DTP III si DTP IV. Doar cohortele de copii care nu au primit vaccin la varsta de 6 luni, vor fi vaccinati la varsta de 11 luni.

 

3. Vaccinarea cu vaccin ROR la copiii cu varsta de 12 luni.

 

4. Revaccinarea ROR la varsta de 5 ani precum si revaccinarea copiilor care implinesc varsta de 7 ani in anul 2015 respectiv 2016 pentru recuperarea dozei a 2-a de ROR.

 

5. Recuperarea  vaccinarii cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copii cu varsta de 6 si 8 ani la medicul de familie (sau doar cu VPI daca au primit la varsta de 4 ani vaccinul DTPa).

 

Varsta

recomandata

Tipul de vaccinare

Comentarii

Primele 24 de ore

Vaccin hepatitic B

In materintate

2-7 zile

Vaccin BCG

In maternitate

2 luni*)

Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie

4 luni *)

Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie

11 luni *)

Vaccin hexavalent

(DTPa-VPI-Hib-HepB)

Vaccin pneumococic conjugat *)

Medicul de familie

12 luni

Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion

(ROR)

Medicul de familie

5 ani **)

Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion

(ROR**)

Medicul de familie

6 ani ***)

Vaccin tetravalent

(DTPa-VPI)

Vaccin poliomielitic inactivat ***)

(VPI***)

Medicul de familie

14 ani

Vaccin diftero-tetanic / Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular

(dT/DTPa)

Medicul de familie

 

*) Vaccinul pneumococic conjugat va fi introdus in calendarul vaccinarilor in functie de fondurile disponibile

**) Se va realiza inclusiv la copiii care implinesc varsta de 7 ani in anul 2015 si la copiii care implinesc 7 ani in anul 2016

***) Copiii cu varsta de 6 ani:

- care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI

- care nu au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu DTPa-VPI

- Copiii cu varsta de 8 ani care au in anetecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4a ni vor fi vaccinati cu VPI in 2015 (copiii care nu au fost scolarizati in clasa pregatitoare). Se aplica numai in anul 2015.

 

* Schemele de vaccinari se pot modifica anual in functie de hotararile emise de catre Ministerul Sanatatii din Romania si Directivele OMS

 

Observatii:

1. Vaccinuri pentru infectia cu pneumococ

 • - vaccin pentru preventia infectiei produse de Streptoccocus pneumoniae (pneumococ).
 • - previne pneumonia, otita medie acuta, produsa de pneumococ.
 • - incepand cu 1 noiembrie 2013 vaccinul antipneumococic a fost introdus in Programul National de Imunizare al Ministerului Sanatatii urmand a fi efectuate 2 doze sub varsta de 1 an (2 luni si 4 luni) cu un rapel la varsta de 1 an si 2 luni.

a. Synflorix

Administrare:

 • - 2, 4, 6 luni + rapel la 18 luni (poate fi administrat impreuna cu celelalte vaccinuri din schema corepunzatoare varstei)
 • - intre 7-11 luni -2 doze la interval de 2 luni + rapel la 18 luni
 • - de la 2 ani la 5 ani 2 doze la interval de 2 luni

b. Prevenar

 • - 2, 4, 6 luni + rapel la 18 luni (poate fi administrat impreuna cu celelalte vaccinuri din schema corepunzatoare varstei)
 • - intre 7-11 luni-2 doze la interval de 2 luni + rapel la 18 luni
 • - intre 1an - 2 ani 2 doze la interval de 2 luni
 • - intre 2 ani - 5 ani 1 doza
 • - peste varsta de 5 ani: 1 doza
 • - se poate administra la orice varsta

c. *Pneumo 23

 • - administrare peste 2 ani cu recomandare speciala pentru grupele de risc (cardiaci, BPOC, astm bronsic, diabet zaharat, imunodeprimati)
 • - * se poate administra o doza la minim 8 saptamani dupa ultima doza de vaccin cu 13 valente

2. Vaccin pentru prevenirea infectiilor cu Rotavirus

Vaccin pentru prevenirea infectiilor cu Rotavirus: GERV - (gastroenterita cu Rotavirus), boala sistemica cu Rotavirus

Istoric

Datorita faptului ca au existat controverse privind administrarea vacinului Rotarix, va aducem la cunostiinta urmatoarele:

In data de 26. 03. 2010 EMEA certifica urmatoarele:

Conform EMEA nu exista probleme in administrarea vaccinului Rotarix inregistrate pe teritoriul Europei. Situatia creeata in Statele Unite s-a datorat unor loturi de vaccin care au fost retrase din circulatie de catre firma producatoare

 

3. Vaccinul gripal

Vaccinul gripal se administreaza peste varsta de 6 luni:

- 2 doze la interval de minim o luna

- in cazul in care sugarul/copilul a mai fost vaccinat, se va administra anual o singura doza de 0,5ml.

 

Copii si adultii vor fi vaccinati anul, la inceputul toamnei, lunile septembrie - octombrie.

Schema de vaccinare intre 11-26 ani

Varsta

Schema Ministerului Sanatatii

Scheme de vaccinari alternative/optionale 

   

GSK (Glaxo)

Pasteur

Wyeth/Pfizer

11-14 ani  

(limita: 26 ani)

 

HPV (virus papilloma uman - cancer de col uterin)

0 si 6 luni (2 doze)

 

 

peste 16 ani  

HPV

0, 1 si 6 luni (3 doze)

   
peste 16 ani  

Hep B (Hepatita B) Adult - (daca nu s-a administrat anterior)

0,1 si 6 luni sau 0,2 si 6 luni (3 doze)

   

Schema mixta

(0-1-6 luni)

(0-2-6 luni)


0 - Twinrix (A+B)

La 1 luna - Engerix B

La 6 luni - Twinrix (A + B)

 

Hepatita A

(se administreaza daca nu exista dovada trecerii prin boala - anticorpi prezenti)

  2 doze la interval de 6 luni    
Hepatita B   3 doze (0,1 si 6 luni)    

Schema de vaccinare pentru adulti

Vaccinul 

16-64 de ani

peste 65 de ani

 Gripal anual

anual

Hepatita A

(se administreaza daca nu exista dovada trecerii prin boala - anticorpi prezenti)

2 doze la interval de 6 luni

2 doze la interval de 6 luni

Hepatita B

3 doze (0,1 si 6 luni)

3 doze (0,1 si 6 luni)

Schema mixta

(0-1-6 luni)

(0-2-6 luni)

0 - Twinrix (A+B)

La 1 luna - Engerix B

La 6 luni - Twinrix (A + B)

0 - Twinrix (A+B)

La 1 luna - Engerix B

La 6 luni - Twinrix (A + B)

Pneumococic

1 doza

1 doza la 5 ani

(Atentie grupele de risc: BPOC, cardiaci, diabetici, splenectomizati, imunodeprimati) 

Varicela

1 doza

1 doza

(Atentie la imunodeprimati)

HPV  3 doze (0,1, si 6 luni pana la varsta de 45 de ani)   -

dT

In cazul in care nu avem antecedente vaccinale clare, in caz de plagi tetanigene (intepaturi, taieturi in obiecte ruginite, etc.).

Se administreaza vaccinul obligatoriu.

 Vaccinare la interval de 10 ani.

Pentru gravide: revaccinarea la fiecare sarcina.


  -

Meningococic

(Meningo A+C)

1 doza

1 doza

Atentie! 

1. In cazul studentilor la Facultatea de Medicina, Stomatologie, Moase si Asistenti Medicali este indicata efectuarea de vaccin pentru preventia Hepatitei de tip B, la inceputul anului I. (3 doze - 0, 2, 6, luni sau 0, 1, 6 luni). 

* (pentru situatiile in care vaccinarea este incompleta sau avem date incerte, se recomanda dozarea titrului de anticorpi anti-HBS, vaccinarea se va decide in consecinta)  

2. Pentru fetele din clasa a 12 –a, se efectueaza vaccinarea antirubeolica, daca nu a fost efectuata in laca a 8-a               

* Schemele de vaccinari se pot modifica anual in functie de hotararile emise de catre Ministerul Sanatatii din Romania si Directivele OMS 

3. Vaccin pentru infectia cu virusul HPV

 • - HPV - Human Papiloma Virus - responsabil pt. cele mai frecvente tipuri de cancer de col uterin.
 • - forme de comercializare - GARDASIL / CERVARIX / SILGARD.
 • - Administrare – ideal - intre 11-14 ani.   
 •  
  • - se poate efectua vaccinarea pana la varsta de 26 (limita a fost extinsa la 45 ani).
 • - Recomandare - determinare a titrului de anticorpi anti HPV pentru femeile care si-au inceput viata sexuala.

4. Vaccin pentru preventia Rubeolei

 • - previne rubeola - poate fi administrat - 14 ani/18ani cls a-8-a/a 12-a.
 • - cu 3-6 luni inainte de a ramane insarcinata, la tinere care nu au trecut prin boala, pentru a evita rubeola in primele 3 luni de sarcina (rubeola contactata in primele 3 luni de sarcina, poate duce la aparitia de malformatii grave la fat).

ATENTIE: Vaccinurile din schemele alternative se vor procura de catre pacient din reteaua de farmacii (recomandabil de la Centrul de Vaccinologie de la Institutul Matei Bals, str. Dr. Grozovici)

 

 • - Se vor transporta si depozita obligatoriu la rece (2-8 grade Celsius), responsabilitatea pentru siguranta vaccinului revenind pacientului (geanta frigorifica).
 • - Va rugam sa acordati atentie maxima pastrarii lantului de frig!
 • - Nepastrarea in conditii optime a vaccinului, duce la anularea activitatii sale protective, precum si la pericolul aparitiei efectelor nedorite cu ocazia administrarii

5. Vaccinarea gravidei

Vaccinul 

Doza

Observatii

 Gripal 0,5ml in muschiul deltoid (umar)

in orice trimestru al sarcinii

dT / DTPa

 o singura doza

Revaccinarea la fiecare sarcina intre saptamana 27 si 36.

*Sursa CDC octombrie 2014

Obligatoriu dupa vaccinare:

 1. - Dupa vaccinare, va rugam sa evitati deplasari inutile si sa ajungeti rapid acasa!
 2. - Odata ajunsi acasa, va rugam INSISTENT - spalati-va pe maiini cu apa si sapun!
 3. - Introduceti 4-5 comprese (tifon, servetele de panza curata, etc) in apa rece.
 4. - Aplicati compresele reci pe locul vaccinului.
 5. - Compresele se schimba la 5 minute

 

 1. - La nevoie, in caz de temperatura (nu in mod profilactic !) se administreaza ANTITERMICE/ANTIIMFLAMATOARE
 • - sub varsta de 3 luni
  • - se poate administra PARACETAMOL (= Panadol Baby = Aldol = Eferalgan = Calpol)
  • - daca dupa administrarea de Paracetamol in doza corespunzatoare temperatura depaseste 38,5 grade, se poate administra: NOVOCALMIN ( = algocalmin). Atentie, a nu se abuza de Algocalmin (metamizol), risc de aplazie medulara!

 

 • - peste varsta de 3 luni - PARACETAMOL
  • - Iprubofen/Brufen/Nurofen/Ibalgin Baby (= Ibugesic)
  • - daca dupa administrarea de Paracetamol, Ibuprofen in doza corespunzatoare temperatura depaseste 38,5 grade, se poate administra: NOVOCALMIN ( = algocalmin). Atentie, a nu se abuza de Algocalmin (metamizol), risc de aplazie medulara!

 

***In cazul in care apare febra mare (>38, 5) si se mentine la valori ridicate, chiar si dupa administrare de antitermice, va recomandam sa inveliti, sugarul in cearsafuri ude cu apa la temperatura camerei (Nu spirt, nu otet!), pe care le schimbati la 5 minute (de 3-4 ori).

Explicatii:

= difterie

= tetanos

= pertusis ( tuse convulsiva/ 'magareasca')

AP = antipoliomielita injectabil

AHB = vaccin pentru hepatita tip B (Euvax, Engerix B, Hepavax)

ROR = rujeola (pojar), oreion, rubeola (pojarel)

Tetraxim contine: D, T, P, AP injectabil

Hepavax, Engerix B, Euvax contin: AHB= antihepatita B

Trix contine : D, T, P, AHB

Infanrix Hib IPV contine: D, T, P, AP injectabil, Haemophyllus Influenzae B

HexaCima/Hexa Infanrix = infanrix Hib IPV+ Engeriix B in acelasi vaccin.

Pentaxim contine: D, T, P, AP injectabil, Haemophyllus Influenzae B

Priorix = ROR = MMR : rujeola ('pojar ), oreion ('parotidita epidemica'), rubeola ('pojarel')

Silgard/Cervarix=Human Papiloma Virus

6. De unde putem lua informatii corecte despre vaccinare?

     Toate vaccinurile trebuie evaluate de catre:

 1. - Food and Drug Administration (FDA) din SUA
 2. - Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency, EMA) din Europa
 3. Institutul National de Sanatate Publica
 4. - Agentiile Nationale de Reglementare din Domeniul Medical, cum ar fi:
 • National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) din Marea Britanie.
 • Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din Romania.

 

     In afara tarilor mentionate, vaccinurile trebuie aprobate de catre autoritatile nationale de reglementare competente din tarile respective.

Web site-uri cu informatie medicala si legala corecta:

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: vaccinari

Acoperirea Vaccinala intre Acut si Cronic. Probleme. Solutii. Acoperirea Vaccinala intre Acut si Cronic. Probleme. Solutii.

Dezbaterea organizata cu ocazia Saptamanii Europene a Imunizarii - Vaccine Advocacy, AREPMF

Saptamana Europeana a Vaccinarii 24-30 aprilie Saptamana Europeana a Vaccinarii 24-30 aprilie

#VaccinareaFunctioneaza

Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi? Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi?

Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi?

Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola). Ce e fals, ce e adevarat? Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola). Ce e fals, ce e adevarat?

Multumita vaccinurilor, miliarde de copii au fost salvati de la boli infectioase care in urma cu cateva zeci de ani faceau ravagii in lume.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..
Mesaje: (82) - Pagina 1 din 21
2017-07-27 08:59:27
5
5 din 5
Va multumesc pt acest articol!! intotdeauna am gasit informatii pretioase aici, explicate pe intelesul tutror si usor de aplicat. MULTUMESC!!
2016-06-22 13:05:11
5
5 din 5
Buna Ziua, Am aruncat o privire peste anexele Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 386/31.03.2015 pentru ca ma intereseaza schema de vaccinare pentru adulti dar nu am gasit-o. Am vazut in tabelul de mai sus ca limita de varsta la vaccinarea contra HPV (Human Papiloma Virus) a fost extinsa de la 26 la 45 de ani. As dori sa stiu daca aceasta vaccinare a fost extinsa si la barbati. Cu stima, Vasile
2015-04-08 19:56:25
5
5 din 5
ce se intampla cu vaccinurile obligatori care se fac la medicul de familie gratuit , nu l-am primit nici pe cel de 4 luni nici pe cel de 6 luni ,hexacima, pe motiv ca nu le au primit in jud Arges .ma poate ajuta cineva cu un raspuns va rog? copilul meu are 7 luni deza si eu am tot fost amanata de la o saptamana la alta
2014-12-16 07:51:14
5
5 din 5
Bună ziua! As dori sa știu dacă pentru un copil care nu a fost vaccinat pana la vârsta de 2ani părinții doresc efectuarea vaccinurilor cum se procedează? Mulțumesc!

--Pagina 1 din 21--
Urmatoarea fw Ultima pagina fw2

 • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
6 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
5 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
5 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
5 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Modele de regim alimentar pentru sugari 0-1 an
4 accesari
Modele de regim alimentar pentru sugari 0-1 an
Regim alimentar pentru bebelusi intre 0 si 1 an. Alimentatia sanatoasa pentru bebelusi din primul an de viata.

Vezi mai multe Articole medicale >>


 • Categorii principale
 • Articole citite acum