home Dr. Herdea > Articole medicale > Vaccinari > Preventia in sanatate - Retrospectiva saptamanii internationale a vaccinarii

     Saptamana 22-28 aprilie 2013, a stat sub semnul luptei pentru Preventie in Sanatate si in mod deosebit, in lupta impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

     OMS a initiat o Campanie mediatica intensa: "Saptamana Europeana a Vaccinarii", la care s-au raliat numeroase organisme interne si internationale.

 

     La noi in tara au initiat astfel de actiuni: Societatea Nationala de Medicina Familiei - Campania: "Saptamana Internationala a Vaccinarii" si Societatea Romana de Pediatrie, Campania: "Saptamana Europeana a Vaccinarii", ambele sub egida OMS, cele doua societati, s-au implicat in mod deosebit in aceasta campanie de constientizare din partea populatiei a riscurilor NEVACCINARII!

 

     Copii sau adulti, intram sub incidenta riscurilor produse de boli care pot evolua sever si pot lasa sechele grave sau ne pot ucide!

     Medici de familie, epidemiologi, specialistii implicati in mod direct, in lantul procesului de vaccinare, decidenti politici, reprezentanti Media, s-au intalnit, au lucrat impreuna, au jalonat principalele directii de actiune, pentru perioada urmatoare in Romania, in domeniul Preventiei prin vaccinare.

 

     Campania desfasurata, in aceasta saptamana reprezinta un record al ultimilor ani in Romania, prin conlucrarea stransa si desfasurarea de forte implicate. Directiile de actiune ai urmatorilor ani, prevad largirea listei vaccinurilor care vor putea fi utilizate in Programul National de Imunizare(PNI). Ralierea Romaniei la tarile UE, va aduce beneficii enorme asupra starii de sanatate a populatiei si in mod special al copiilor nostri.

 

     Un briefing scurt al acestei saptamani, inseamna de fapt, o depozitie pe care doresc sa o fac personal, in sprijinul activitatii de preventie, atat de necesara pentru prezervarea sanatatii oricarui om din aceasta tara indiferent de varsta, status cultural, social, economic, etnic, politic sau religios.

 

     Munca mea de medic de familie se axeaza pe preventie.

     Ea ramane singura cost-eficienta intr-un sistem cu resurse modeste. Preventia ramane net superioara oricarei metode de tratament tocmai pentru ca suprima din start suferinta, boala, invaliditatea, sechelele si impiedica decesele cauzate de imbonavire.

 

     Consider că baza unui sistem de sănătate performant, pe termen lung, este reprezentată de:

- procesul de preventie/profilaxie a imbolnavirilor,

- procesul educațional permanent, care să mențină în contact specialiștii în sănătate cu beneficiarii direcți ai sistemului de sănătate - populația, începând cu cele mai fragede vârste.

I. Profilaxia – prevenția bolilor prevenibile prin vaccinare.

 Cum poți face o profilaxie eficientă?

  1. 1.    Educând pacientul, ajutându-l să primească informații medicale corecte, personalizate vârstei sale, starii de sanatate, nevoilor, sferei de interes și viitorului său. Medicii de familie sunt alaturi de pacient atat pentru activitatile de educatie, consiliere legata de vaccinare cat si pentru vaccinarea propriu-zisa. Achiziția de cunoștinte și schimbarea de atitudini și mentalități îl vor determina să se transforme din pacient pasiv, într-un partener real si activ al cadrelor medicale, în lupta pentru menținerea propriei sale sănătăți.
  2. 2.    Preventia bolilor infecto-contagioase prin vaccinare, ramane metoda cea mai buna, la indemana fiecarui parinte, pentru a-si proteja copilul de suferinta si de sechele invalidante rezultate in urma bolilor.

 

Mesaj de baza catre pacientii mei:

- Protejati-va copii de suferinta, prin vaccinarea lor in cabinetul medicului de familie!

- Vaccinarea adultilor are dublu efect: protejeaza copiii si combate suferinta proprie!

 

In rezumat: 

1. Pacientul informat corect, devine partizan al propriei stari de sanatate 

2. Imunizeaza-te, protejeaza-te, previno imbolnavirea! - concept OMS pentru a proteja omenirea de suferinta! 

 

Folosesc aceasta oportunitate pentru a vorbi si despre : 

II. Profilaxia bolilor cronice

Date OMS

Boala cronica - afectiune cu durata mai mare de 3 luni, evolutie trenanta, cu potential invalidant pentru activitatea zilnica.

- cauzeaza 63% din decesele anuale = 36 milioane de oameni anual sunt victime ale bolilor cronice

-  obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, boli de metabolism, boli respiratorii obstructive cronice, astmul, cancere(patologia oncologica), inadaptarea sociala, patologia neuro-psihica(depresia, anxietatea, nevrozele, psihozele), etc.

 

Solutii la indemana:

1. Programe Nationale de Sanatate pe termen lung, dedicate fiecarei afectiuni cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei=bolile cronice

(boala cronica = afectiune cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei = mai mult de 15% din populatie prezinta afectiunea respectiva)

 

2. Promovarea unui stil de viata sanatos

- alimentatie naturala-legume, fructe, lactate, peste

- miscare, sport - 30 minute zilnic/dans

- incurajarea orientarii profesionale pe criterii vocationale

- contactul cu natura-mersul pe jos/ gradinaritul/ grija fata de ambientul in care traim

- mentinerea activa a functiilor cerebrale-lectura/ muzica/ activitate de creatie/ limbi straine

- alternanta activitate fizica/odihna cu respectarea celor "3x8"=

      - 8 ore munca activa

      - 8 ore odihna active

      - 8 ore somn

- gandire pozitiva-meditatia/valorile benefice: credinta/ altruism/ empatie/ compasiune

- respectul si dragostea fata de membrii propriei familii/ semeni/ Universul in care traim

Echipa C.M.I. Dr. Herdea

 

PS. Multumim in mod deosebit tuturor pacientilor cabinetului nostru, care s-au implicat personal in acesta Campanie, au dat din timpul lor, din rabdarea lor, pentru a lasa un Dar de pret, celorlalti membrii ai familiei largite Herdea-marturia lor, depusa cu respect, responsabilitate, intelepciune si mai presus de toate cu dragoste, fata de tot ce avem mai drag pe acest Pamant-copiii nostrii ! 

 

Vezi si --> Dezbatere publica "Saptamana Internationala a Vaccinarii 2013"

(Dr. Herdea Valeria - despre comunicarea medic-pacient minutul 51)

Album foto --> Saptamana Internationala a Vaccinarii 2013

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: vaccinari

Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi? Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi?

Draga parinte, copilul tau se poate imbolnavi oricand de poliomielita daca se joaca cu copii nevaccinati. Esti dispus sa pariezi?

Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola). Ce e fals, ce e adevarat? Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeola, oreion, rubeola). Ce e fals, ce e adevarat?

Multumita vaccinurilor, miliarde de copii au fost salvati de la boli infectioase care in urma cu cateva zeci de ani faceau ravagii in lume.

Schema nationala de vaccinare pentru copii 2015 Schema nationala de vaccinare pentru copii 2015

Potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii, noua schema naționala de vaccinare se aplica incepand cu data de 1 aprilie 2015 si presupune urmatoarele modificari.

Mituri si adevaruri despre vaccinarea bebelusilor Mituri si adevaruri despre vaccinarea bebelusilor

Vom incerca impreuna sa dezbatem o serie de mituri populare referitoare la calitatea, modul de producere al vaccinurilor, gradul de siguranta al acestora. Iata cele mai cunoscute 7 mituri despre vaccinarea copiilor.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
2 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Dr. Herdea Valeria in direct la Realitatea Tv
2 accesari
Dr. Herdea Valeria in direct la Realitatea Tv
Importanta vaccinarilor in scoli si sistemul medical din Romania la emisiunea Fabrica, alaturi de Dr. Herdea.
Dr. Valeria Herdea: Diversificarea alimentara este o tara a regulilor
2 accesari
Dr. Valeria Herdea: Diversificarea alimentara este o tara a regulilor
Pentru multe mamici, aflate acum la inceput de drum, diversificarea este o etapa plina de dileme. Dr. Valeria Herdea, a povestit intr-un interviu acordat revistei PapTot că orice decizie privind alimentația copilului se ia privind in viitor.
Preventia cancerului de col uterin in comuna Cumpana
2 accesari
Preventia cancerului de col uterin in comuna Cumpana
O campanie de informare asupra riscului de cancer de col uterin, adresata locuitorilor din comuna Cumpana, judetul Constanta.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
1 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum