home Dr. Herdea > Articole medicale > Boli infectioase > Vaccinul BCG si Tuberculoza

     Societatea Naţională de Medicină Familiei din România (SNMF) susţine reluarea vaccinării BCG şi recomandă tuturor membrilor săi, medici de familie din toată ţara, să se implice în mobilizarea şi informarea corectă a părinţilor privind importanţa vaccinării.

 

     SNMF considera că este necesar ca părinţii şi întreaga opinie publică să fie informaţi corect în legătură cu reacţiile adverse ale vaccinului dar şi despre riscurile la care îi supun pe sugari cei care refuză vaccinarea, având în vedere contextul epidemiologic al tuberculozei în ţara noastră. Motivul principal pentru care se indica vaccinarea BCG în România îl constituie prevenirea apariţiei formelor grave de tuberculoza la copil (miliara, meningita tuberculoasă), afecţiuni mult mai grave decât reacţiile adverse întâlnite recent.


     Apariţia tuberculozei la copil constituie un indicator fidel al controlului tuberculozei în teritoriu iar vaccinarea constituie prima intervenţie profilactică primară cu scopul prevenirii formelor grave fiind considerată de-a lungul timpului ca metoda principală de prevenţie a tuberculozei.

 

     Contextul epidemiologic al evoluţiei tuberculozei în România justifica vaccinarea tuturor nou-născuţilor deoarece incidenta acestei boli este de 101 cazuri noi la 100.000 locuitori în 2011. Alte ţări occidentale practică vaccinarea selectivă în grupurile cu risc crescut, dar raportează incidente foarte reduse ale acestei boli (Franţa – 4,3/100.000 locuitori, Spania - 15/100.000 locuitori, Italia – 2,8/100.000 locuitori, Marea Britanie - 14/100.000 locuitori). În anul 2005 au fost înregistrate în Europa 151 cazuri de tuberculoză sau meningită tuberculoasă la copii, din care 72 (48%) în România.

 

     SNMF se va implica în diseminarea informaţiilor corecte precum şi a recomandărilor experţilor către membrii săi şi prin aceştia către populaţie. Medicii de familie vor monitoriza atent evoluţia sugarilor vaccinaţi, cicatricea postvaccinală şi eventualele reacţii adverse pentru a iniţia la timp conduita corectă de intervenţie şi raportarea corespunzătoare.

 

Despre SNMF:

     Societatea Naţională de Medicină Familiei îşi propune ca scop: dezvoltarea şi afirmarea specialităţii de medicină familiei, reprezentarea, susţinerea şi protejarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic şi promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale în toate judeţele şi peste 6000 de membri.

 

Puteţi găsi referinţe bibliografice pentru acest subiect pe pagina de web a SNMF.

 

Acest document poate fi descarcat de aici: word comunicat vaccinare BCG dec 2012 cu dia.doc

Preluare SNMF.ro

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: Boli infectioase

Virusul Ebola: epidemia la un avion distanta Virusul Ebola: epidemia la un avion distanta

Ce este acest virus Ebola? Cum se manifesta, dar si mai important, cum ne putem proteja impotriva acestuia?

Poliomielita - informare Poliomielita - informare

Poliomielita este o boala infectioasa virala acuta, severa, transmisibila determinata de virusul poliomielitic, produce invaliditate severa si decese.

Poliomielita Poliomielita

Poliomielita, este o boala considerata eradicata, insa situatia din ultimele saptamani din Siria si Sudan, pun poliomielita sub semnul intrebarii a unei posibile reaparatii.

Scarlatina Scarlatina

Scarlatina este o boala infectioasa produsa de streptococul beta hemolitic de grup A, avand o serie de complicatii grave.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
14 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
13 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
12 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
12 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Varicela
12 accesari
Varicela
Varicela sau varsatul de vant, boala de care pot suferii atat adultii cat si copiii. Informatii despre simptomele si tratamentul varicelei.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
Parteneri: https://vmag.ro/
  • Articole citite acum