Rubeola

Rubeola sau Pojarel. Simptomele rubeolei, cum se manifesta rubeola la copii si la adulti, tratamentul in rubeola.
Scris de | Publicat in 13 octombrie 2011 | Actualizat in 25 ianuarie 2015
A+ A-

     Rubeola este o boala infecto-contagioasa, rapid transmisibila, care poate afecta atat copiii cat si adultii care nu au trecut prin afectiune la varsta mica. Este caracterizata de prezenta unei triade simptomatice: catar + adenopatii + exantem. Catarul sau manifestarile respiratorii catarale (catar = secretii nazale apoase, nas infundat), prezenta unor adenopatii (tumefactie dureroasa a ganglionilor retro-occipitali (zona cefei), a caror marime poate varia de la dimensiunea unui bob de mazare pana la dimensiunea unei alune, atunci cand afectiunea apare la varste mari), exantem = eruptie micro-papuloasa, roz-rosiatica extinsa (pete reliefate de la nivelul pielii de forme si marimi diferite, cu aspect catifelat). Este cunoscuta sub diferite denumiri in functie de zona si tara - pojarel - la noi, "german measles" - in populatia nordica. A fost descrisa prima data, de catre medicii germani si recunoscuta ca o boala de sine statatoare, la sfarsitul secolului XIX. Englezii o denumesc - "rubella" -, in limba maghiara este denumita "barany himlo" - (pojarelul mieilor), probabil si pentru ca primavara si toamna sunt momentele in care boala se manifesta cu precadere. Poate aparea insa si in restul anului, mai ales in colectivitati de copii.  

Navigare usoara

 1. Generalitati despre rubeola
 2. De cine este produsa rubeola?
 3. Manifestari clinice ale rubeolei
 4. Gravida si rubeola
 5. Ce putem face acasa?
 6. Tratamentul rubeolei
 7. Prognostic si complicatii
 8. Profilaxie - Preventie

De cine este produsa rubeola - Etiologie

     Afectiunea este produsa de catre virusul rubeolic. Sursa de infectie este reprezentata de catre bolnavul de rubeola sau de catre cei care fac forme de boala inaparenta (fara eruptie), iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana, pe calea aerului. Din pacate, boala este importanta, nu atat datorita simptomelor prin care se manifesta sau pentru ca necesita izolare (deci este grevata de absenteism scolar sau de la locul de munca, in cazul adultilor), ea are o semnificatie deosebita atunci cand se manifesta la gravide, mai ales in primele 3 luni de sarcina. Gravida afectata de boala, poate da nastere unui copil malformat, ceea ce implica o serie de probleme atat la nivel familial dar si costuri sociale mari, care privesc recuperarea si ingrijirea copiilor, dupa nastere. Nou-nascutul cu rubeola congenitala, provenit de la mama care a contactat rubeola in primele 4 luni de sarcina, devine la randul lui un excretor (sursa) de virusi pentru mai multe luni, astfel incat poate transmite infectia celor din jur. Exista date in literatura care afirma ca excretia de virusi se poate intinde chiar si pe 1 an.

 

     Pacientii sunt contagiosi cu circa 7 zile inainte de eruptie si 5 zile dupa eruptie. Dupa infectie ramane o imunitate de lunga durata. Exista posibilitatea de reinfectie, la persoane care au o imunitate scazuta, gravide, de aceea se recomanda gravidelor sa evite pe cat posibil contactul cu o persoana bolnava sau presupus a fi bolnava sau contact cu un bolnav.

Manifestari clinice ale rubeolei - Tablou clinic

Cum se manifesta boala? Cand trebuie sa mergem la medic?

     Incubatia - (perioada de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice), variaza intre 14 si 21 zile (cu o medie de 17-28 zile). In primele 2-4 zile apare febra moderata, catar nazal (cu secretii apoase), ochi rosii, usor injectati, dureri in gat, dureri de cap, stare generala caracterizata prin indispozitie, usoara inapetenta.

 

     Dupa acesta perioada, apar ganglionii din zona occipitala, zona cefei, zona laterale a gatului, axilari (subbrat), si inghinali (baza copasei).

 

     Ganglionii sunt duri la palpare, sensibili (durerosi). Apar cu o saptamana inainte de eruptie si persista uneori chair si 6 saptamani, fiind cunoscut ca "sunt primul si ultimul semn al rubeolei".

 

     Eruptia - este reprezentata de pete roz-rosiatice, nu foarte intens colorate, cu aspect catifelat, ovale sau rotunde cu zone de piele curata intre ele, de dimensiuni diferite, care apar inital, dupa ureche si pe frunte. Eruptia se intinde foarte repede, inspre torace si apoi inspre membre. Eruptia poate dura cateva ore sau 2-3 zile"vine si pleaca". Spre deosebire de alte boli eruptive, rubeola nu lasa urme, eventual o coloratie palid-bruna, cu caracter trecator. Adultul prezinta o eruptie mai intensa si stare generala mai alterata decat copilul. Pot aparea dureri articulare si chiar tumefierea (umflarea discreta) articulatiilor.

 

     Este foarte important, ca pacientul sa se prezinte rapid la medic, pentru a fi diagnosticat si izolat. Complicatiile bolii includ afectari ale articulatiilor, purpura (eruptie de tip petesial) dar si afectarea severa a sistemului nervos central-encefalita, cu sechele severe pe toata viata.

 

Gravida si rubeola

     O situatie particulara o reprezinta rubeola congenitala. Ea poate apare atunci cand gravida care nu a avut rubeola la varsta mica, deci nu are imunitate, aflata in primele 16 saptamani de sarcina (primele 4 luni!), vine in contact cu un bolnav de rubeola. Cel mai mare risc il reprezinta primele 11-12 saptamani de sarcina!!

 

     Fatul se poate naste cu malformatii severe (oculare-cataracta glaucom, cardiace, surditate, osoase, neuropsihice cu retard extrem de sever, digestive, urinare, la nivelul pielii, tulburari de crestere). Daca afectarea este severa, pot aparea avorturi sau chiar decesul fatului in uter.

 

      Atentie! Orice contact cunoscut, al unei gravide in primele 16 saptamani, cu un bolnav de rubeola, impune prezentarea de urgenta la medic, pentru monitorizare si indrumare specializata corecta!

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!

     Este foarte important sa identificati persoana de contact, cu care se presupune ca ati intrat in contact. Prezentati corect simptomele: cum au aparut, cum au evoluat, caracteristicile eruptiei, eventualele tratamente urmate, pentru a se evita confuziile nedorite (eventuale alergii, alte boli eruptive cu eruptie asemanatoare) si a usura punerea unui diagnostic corect si in timp util.

Ce putem face acasa?

     Pacientul se izoleaza la domiciliu timp de 7 zile. Regimul alimentar este unul de crutare, dar nu sever, cu hidratare corecta, sucuri de fructe, ceaiuri, apa plata, legume, fructe, branzeturi nefermentate, neafumate iar dupa perioada febrila se poate administra si carne alba de peste si eventual pui. Nu se recomanda exces de proteine pe perioada febrila.

 

     Se recomanda repaus la pat in cazurile mai severe sau odihna activa la domiciliu in cazurile cu evolutie mai usoara. Se pot administra antitermice (Exp: Paracetamol - Atentie! In doze corecte). Orice alta medicatie se va stabili de comun acord cu medicul curant, in urma consultului.

Tratamentul rubeolei

Informatii despre tratament

     Tratamentul va fi prescris numai de catre medic, dupa ce examineaza pacientul si se diferentiaza in functie de varsta pacientului, prezenta complicatiilor si alte criterii particulare. Fiind o afectiune virala, antibioticele nu au efect asupra virusilor, in consecinta nu se recomada utilizarea antibioticelor!

 

     Tratamentul se va adresa simptomelor usoare - pentru febra, cefalee, etc se poate adminstra Paracetamol (atentie la supradozari!), Novocalmin - supozitoare la copii, Algocalmin - comprimate la adulti.

 

     Atentie! Aparitia complicatiilor: dureri articulare, eruptii petesiale, simptome legate de sistemul nervos central - cefalee intensa (dureri de cap puternice), stare de dezorientare, etc. necesita reevaluarea pacientului intr-un serviciu de specialitate!


     In cazul rubeolei congenitale tratamentul se efectueaza in servicii specializate in functie de afectarile de organ ale pacientului

 

     Boala evolueaza fara sa puna probleme severe, daca sunt respectate cele cateva principii de baza: izolare, igiena, atentie sporita pentru categoriile de risc inalt (copii foarte mici, gravide, pacienti varsnici, pacienti cu deficite de imunitate, pacienti aflati in convalescenta, etc)

Prognostic si complicatii

     Prognosticul - este excelent in cazul respectarii regulilor minime de izolare, odihna, evitarea contactului cu persoane grav bolnave (alte boli infectioase, TBC, etc).

     Complicatiile sunt rare si se trateaza in spital. La cel mai mic semn de gravitate trebuie sunat medicul de familie.

Profilaxie - Preventie

     Important: desi are o evolutie relativ rapida spre vindecare si complicatiile severe sunt destul de rare, rubeola, ramane o boala cu contagiozitate ridicata (scade rezistenta la alte imbolnaviri in perioada de 3-6 saptamani de dupa boala), ceea ce impune:

 1. atentie sporita, la grupele de risc (gravide !)
 2. Imunizare corecta a copiilor la varsta de 1an (medicul de familie), cu rapel (revaccinare) in clasa întai (medicul scolar), cu vaccin combinat pentru rujeola-rubeola-oreion (prin Programul National de Vaccinari - vaccin obligatoriu si GRATUIT prin medicul de familie) si revaccinare cu vaccin antirubeolic, la fetele din clasele XI-XII, daca nu au fost prinse in schema de vaccinare in anii precedenti !
 3. administarea de regim alimentar bogat in fructe, legume, grau incoltit, peste
 4. administrarea de vitamine (vitamina A, grupul B, D, E, K, minerale, Vitamina C), eventual in preparate destinate special copiilor, pe perioada convalescentei.

 

     Rubeola este foarte contagioasa, de aceea orice caz, va fi anuntat in colectivitate (gradinita, scoala). Persoanele care vin in contact cu persoana bolnava pot face aceasta boala, daca nu au avut-o!

 

     Nu administrati medicamente fara a fi prescrise de medic. Nu se trateaza cu antibiotice. Aveti grija la medicamentele pentru febra, mai ales in cazul copiilor, supradozarea poate produce intoxicatii serioase.

 

     Imunitatea oferita de rubeola este de lunga durata, pe parcursul vietii pot insa apare reambolnaviri in aproximativ 3-5% din cazuri, de obicei, la persoanele care au deficiente foarte grave de imunitate.

 

     Vaccinarea este o metoda eficienta de preventie a imbolnavirilor, dar mai ales de prevenire a infectiei in timpul sarcinii si nasterea de feti malformati!

     Vaccinul este gratuit si se efectueaza in cabinetele medicilor de familie la varsta de 1 an, cu un rapel la varsta de 7 ani!

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: Boli infectioase

Virusul Ebola: epidemia la un avion distanta Virusul Ebola: epidemia la un avion distanta

Ce este acest virus Ebola? Cum se manifesta, dar si mai important, cum ne putem proteja impotriva acestuia?

Poliomielita - informare Poliomielita - informare

Poliomielita este o boala infectioasa virala acuta, severa, transmisibila determinata de virusul poliomielitic, produce invaliditate severa si decese.

Poliomielita Poliomielita

Poliomielita, este o boala considerata eradicata, insa situatia din ultimele saptamani din Siria si Sudan, pun poliomielita sub semnul intrebarii a unei posibile reaparatii.

Scarlatina Scarlatina

Scarlatina este o boala infectioasa produsa de streptococul beta hemolitic de grup A, avand o serie de complicatii grave.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..
Mesaje: (13) - Pagina 1 din 4
2013-11-18 17:33:59
5
5 din 5
BUNA ZIUA, baietelul meu de 5 ani a venit vineri de la gradi cu o eruptie pe piele, pe corp, pe spate, fe pundulet, pe talpi.o iritaie, rosie cu bubite mici, aspre la palpare. febra doar 37.1 . era racit de 2 saptamani, tusea, ragusit, nas infundat. deja lua septilin, acc junior de 4-5 zile dimineata si seara, aerosoli cu ser fiz si gentamicina seara cu 1 ml. un doctor azis ca aare rubeola si unul scarlatina. acum e luni, il mananca pe spate, s-au mai dus bubitele, dar pe manute parca se cojeste.limba a fost de vineri rosie. iar acum parca putin alba pe margini si cu brobonele. exudatul faringian este negativ. nu stiu daca are scarlatina si daca tratamentul e ok. i-a dat augmentin ES600, 6 ml la 12 ore pt 10 zile, aerius, hexoraleten N pt gat, koflat. alte analize nu i s-au facut. si am citit ceva de moldamin pe net si penicilina? ce sa fac? stam la domiciliu. nu ne-a internat si cu ce trebuie sa dezinfectam in casa si cum? multumesc
2013-06-15 13:11:49
5
5 din 5
buna. Va rog ajutati-ma sunt insarcinata in 10 saptamani si de 4 zile mi-au aparut niste cosulete la inceput pe maini apoi pe abdomen, spate, picioare iar acum ma mananca si prin cap (in par), pe fata nu am momentan. sunt insuportabile mancarimea nu ma lasa sa ma odihnesc. am fost la medicul de familie si nu mi-a confirmat ca as avea rubeola dar nici nu este exclus ca as avea, mai degaraba a spus ca ar fi posibil o toxiinfectie alim. mi-a recomandat sa fac testele pentru anticorpii rubeolici IgM, IgG. dar abia peste 4-5 zile sunt gata rezultatele. ce imi recomandati sa fac, e posibil sa am vreo toxiinfectie alimentara ceva? mai am un copil de 1 an si 10 luni si vreau sa stiu daca trebuie sa raman izolata sau nu. eventual cu ce pot inlatura mancarimea asta. va rog frumos cine ma poate ajuta macar cu un raspuns. multumesc anticipat.
2012-12-23 02:48:35
5
5 din 5
Buna seara,am un Baiat de 5 ani care a  făcut varicela.mai am un Baiat de 8 luni,care dupa ce i au erupt bubitele celui mare a făcut timp de 4 zile febrA mare40,  si care se pare ca are rubeola.simptome diferite..cel mare temp de 38,5 fără pofta de mâncare ,oboseala,bubitele cu lichid.,varsaturi.cel mic dureri de burtica,diAree,vioi dar mofturos...pot lua unul de  la celAlalt?
2012-10-18 11:37:57
5
5 din 5
am un bebelus de 7 luni care a intrat in contact cu alt bebelus bolnav de rubeola. au trecut de atunci 18 zile deja si nu i-a aparut nimic pe piele. febra nu a facut deloc, l-am verificat periodic. de ganglioni nu stiu ce sa zic...nu mi s-a parut nimic schimbat. a avut o perioada cu o mica tuse, iar acum are mucisori si nu poate dormi bine si nici la biberon nu sta mult (probabil se enerveaza ca nu poate respira). dr de familie mi-a zis ca nu e obligatoriu sa faca rubeola si sa o sun daca ii apare eruptia pe corp. din cate am citit, poate sa nu apara. cum imi dau seama atunci daca face sau nu rubeola, daca am voie sa-l duc in colectivitate sau sa-l izolez in casa?

--Pagina 1 din 4--
Urmatoarea fw Ultima pagina fw2

 • Articole populare
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
50 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
45 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
37 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
28 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
28 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.

Vezi mai multe Articole medicale >>


 • Categorii principale
 • Articole citite acum