home Dr. Herdea > Articole medicale > Video > Utilizarea olitei la copilul mic

Utilizarea olitei la copilul mic

Din punctul de vedere al unui pediatru, utilizarea olitei se recomanda din momentul in care bebelusul sta in fundulet (singur) foarte bine (6-7 luni).
Scris de | Publicat in 13 martie 2011 | Actualizat in 25 ianuarie 2015
A+ A-
Utilizarea olitei la copilul mic
4
4.0 din 5 stele
comment 2 (de) recenzii
viz 10875 viz.
print Printeaza acest articol

Exista la ora actuala numeroase controverse privind momentul in care ne educam micutii cum si cand sa foloseasca olita. Din punctul de vedere al unui pediatru, utilizarea olitei se recomanda din momentul in care bebelusul sta in fundulet (singur) foarte bine (6-7 luni). Reprezinta un proces de invatare, se efectueaza bland, repetitiv, fara a provoca traume afective micutilor. Se prefera utilizarea unei olite simple, pe care sa o incalzim inainte de utilizare (prin imersare in apa calda).

 

     Marea cruciada a parintilor vis-a-vis de momentul trecerii de la scutec la olita incepe pe la 6-7 luni, de cand bebelusul sta in fundulet. Din acest moment, cu blandete,fara a forta sau a fi brutal incepem procesul de invatare al noii activitati. In momentul in care am asezat copilasul, adultul se va  aseza  si el pe toaleta, pentru ca exemplul peronal ramane cea mai buna lectie pentru micut.Nu depasiti 5 minute, nu mai mult timp,pentru castatul pe olita 'salvatoare" nu trebuie sa devina un calvar. Puteti sa-i cantati, sa-i povestiti, DAR NU PRELUNGITILA INFINIT MOMENTUL. Este bine ca micutul sa inteleaga de ce sta acolo si sa nu perceapa  statul pe olita drept o pedeapsa aplicata de cei mari.Nu uitati ca initial ati felicitat copilul pentru ca a facut in pampers, ar fi bine sa nu incepeti sa il certati pentru ca nu face la olita! NU IL FACETI AMBIVALENT DE MIC!

Copilul nu are nevoie de olita speciala

Nu se ia olita muzicala, nu se ia olita SPECIALA care susura. 

Cum convingem copilul sa stea pe olita

Nu disperati, sansele de reusita sunt in jur la 50%. Insa, ne putem pregati pentru ca sansa sa fie  de partea noastra, urmand cateva reguli

Reguli:

  1. Olita sa fie calda. Se introduce olita in apa calda, apoi se sterge uscat si se aseaza copilul pe olita calda.
  2. In camera trebuie sa fie cald si nu rece (atentie: a se masura temperatura pe podea unde sta copilul).
  3. Se face aceasta miscare in fiecare zi constant, dimineata la pranz si seara, cate 5 minute pe olita dupa ce sa trezit copilul.
  4. Nu lasati copilul nesupravegheat!. Foarte important, nu trebuie sa-i dati jucarii. Puteti sa-i dati nu biberon de ceai sau lapte. Nu pedepsiti copilul daca "nu a produs nimic!". Daca refuza sistematic sa stea pe olita, il lasati 3-4 saptamani ca sa uite evenimentul, apoi o luati de la inceput cu nervi tari si cu rabdare.

Avantajele utilizarii olitei la copilul mic

     In jurul varsteri de 9 luni, dupa 1 luna de chinuiala, puteti obtine rezultate foarte frumoase, mai ales daca cel mic reuseste sa faca treaba mare la olita. Astfel, scapati de riscurile unei infectii urinare. Cat timp copilul face treaba mare in pampers, frecventa infectiilor urinare creste de 7-8 ori.

     Copilul trebuie recompensat si laudat pentru ca deja este “un copil mare”. Copii inteleg foarte bine lauda si recompensa, dar si interdictia sau “sentimenul rusinii”. Nu bateti, nu tipati la copil, este interzis orice abuz de putere.

De retinut

- trecerea de la scutec la olita se face la 6 luni

- Olita trebuie sa fie calda

- Utilizarea olitei la copilul mic scade frecventa infectiilor urinare

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: video

Experienta mortii clinice - Mintea de dincolo - Prof. Dr. Dumitru Dulcan Experienta mortii clinice - Mintea de dincolo - Prof. Dr. Dumitru Dulcan

Dr. Herdea Valeria, C.S. Teodor Herdea, Prof. Dr. Dulcan vorbesc in direct la Tv-H despre experienta mortii clinice.

Baia bebelusului Baia bebelusului

Unul dintre cele mai placute momente ale zilei ramane indiscutabil, baia bebelusului. Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le cunoastem.

Apa, pepenele si firul de par in contextul sanatatii noastre Apa, pepenele si firul de par in contextul sanatatii noastre

Rolul apei in organism, beneficiile consumului de pepene sau determinarea sanatatii firului de pat, in direct la Tv-H.

Toaleta sugarului - baia zilnica a bebelusului Toaleta sugarului - baia zilnica a bebelusului

Momentul zilei pe care il alocam baitei constituie unul dintre momentele importante pentru bebelusi. Sa vedem cum trebui sa ne pregatim de baita bebelusului!

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)



  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
44 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
42 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
32 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
26 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
24 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
  • Articole citite acum