home Dr. Herdea > Articole medicale > Regim alimentar > Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni

Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni

Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Scris de | Publicat in 19 iulie 2010 | Actualizat in 26 ianuarie 2015
A+ A-

In acest articol vom vorbi despre alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni, precum si recomandari alimentare atunci cand plecam in vacanta cu bebelusul.

1. Varianta ideala - San la cerere. 

 

2. In caz de hipogalactie materna se va incerca adminstrarea de san pana la ultima picatura de lapte posibila, cu verificarea cresterii ponderale a sugarului in fiecare saptamana (o data, in aceeasi zi, la aceeasi ora si cu sugar dezbracat). 

 

3. In cazul in care mama nu mai are lapte suficient entru a alimenta exclusiv sugarul la san, se va introduce treptat un lapte praf de buna calitate (de preferat un lapte hipoalergenic). Trecerea se va face introducandu-se cate 30ml la fiecare masa si crescand cantitatea administrata in functie de necesitatile sugarului si de lactatia mamei, insistand pe administrarea laptelui matern. 

 

4. In cazul in care mama nu poate alapta din diferite alte motive foarte bine intemeiate, se va administra initial un lapte praf hipoalergenic, acesta fiind mai bine tolerat la inceput de catre sugarul mic (se poate administra in primele 6 luni). Ulterior se poate trece la un preparat de lapte integral recomandabil dupa varsta de 6 luni. 

 

Alimentatia bebelusului in absenta laptelui matern

- 0-3 luni (4 luni) - lapte praf hipoalergenic. 

- varsta >4-6 luni - lapte praf integral + alimentatie complementara introdusa progresiv si sub supraveghere medicala. 

 

Alimentatie complementara a bebelusului

1. Introducerea progresiva a alimentatiei complementare

(Ziua 1 - 1 lingurita, Ziua 2 - 2 lingurite, ...)

2. NU se introduc 2 alimente noi in aceeasi zi

3. Chiar daca bebelusul primeste cu placere alimentatia complementara, NU administrati cantitati mari din prima zi

 

Caracteristicile unui lapte praf de buna calitate

- Sa NU contina zahar

- Sa NU contina edulcoranti (arome)

- Sa NU aiba concentratie mare de lipide si proteine (peste ratia recomandata de OMS - valori cat mai apropiate de laptele matern)

- Sa fie adaptat pentru varsta sugarului

- Sa contina pre-biotice si pro-biotice, LC-Pufa si factori necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului si pentru stimularea imunitatii sugarului

 

De retinut

- Alimentatia cu lapte matern reprezinta alimentatia ideala a sugarului (0-1an) 

- NU introduceti lapturi praf in mod nejustificat, fara consiliere medicala

- NU schimbati formulele de lapte praf de la o firma la alta la intervale scurte de timp deoarece riscati sa induceti intoleranta la lactoza (diaree, varsaturi, scadere ponderala, alergii)

 

Alimentatia bebelusului la 4 luni

Ce ar trebui sa manance bebelusul nostru la varsta de 4 luni? Vom schematiza acest model de regim alimentar pentru sugarii de 4 luni, impartindu-l pe mese si pe ore.

 

Masa 1 - 7:00 - lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale - orez/porumb/tapioca)

 

Masa 2 - 10:00 - se va introduce progresiv sucul de fructe 

- sucul NU inseamna diversificarea sugarului

- Sucul contine vitamine in stare naturala, saruri minerale si fibre

- Se administreaza mai ales la sugarii cu constipatie

- Se incepe cu 1 lingurita suc (ziua 1), crescand progresiv cu 1 lingurita/zi (Ziua 1 -1 lingurita, Ziua 2 - 2 lingurite, ...). 

 

    Dupa ce ati introdus 5-6 lingurite dintr-un suc (ex: mar), puteti incepe sa introduceti al doilea suc (ex: piersica, morcov, para, portocala, mandarina). Cresterea se face progresiv, la fel ca la primul suc. Sucurile se amesteca in acelasi recipient si se administreaza inainte de a i se da lapte (fiind o cantitate mica, oricum sugarului nu i se inlocuieste o masa, sucul fiind un supliment). Dupa suc se poate administra laptele (fara probleme), atat cat necesita sugarul pentru masa respectiva.Dupa ce s-au administrat aprox 60-80ml suc fructe se pot administra piureurile de fructe (mar, piersica, para..). 

 

Masa 3 - 13:00

a) La sugarul alimentat la san se pastreaza laptele matern

 

b) La sugarul alimentat cu lapte praf:

- se pot adauga 1-2 lingurite cereale (orez/porumb/tapioca) la 1 biberon

- se poate incepe prepararea supei (morcov/dovlecel/orez) - 1 litru de apa + 300 grame morcov carota (mici, noi) + 1 dovlecel mic + 10 lingurite cu varf de orez. Se fierb pana "infloreste" bobul de orez, dupa care se poate pastra la rece 24 de ore (IN FRIGIDER).

 

-Ziua 1 - se incepe cu 3-4 lingurite de zeama din supa

-Ziua 2 - se pot administra 8-10 lingurite de zeama 

-Ziua 3 - se paseaza 1 lingurita de morcov

-Ziua 4 - se paseaza 2 lingurite de morcov

-Ziua 5 - se paseaza 2 lingurite de morcov + 1 lingurita de dovlecel...

 

Masa 4 - 17:00 (la fel ca masa 2)

 

Masa 5 -21:00 (la fel ca masa 1)

 

     Se pot administra mai multe mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar -pastos -pufos-).

 

     La sugarul care prezinta eritem fesier (dupa sucurile acide), se poate introduce piure de legume (morcov, dovlecel) inainte de piureurile de fructe, trenand 2-3 saptamani introducerea piureurilor de fructe .La piureul de  legume se pot utiliza-morcov, dovlecel, praz (la sugarul cu tendinta la constipatie), telina, patrunje, pastarnac, fasole verde). 

     La piureul de legume se poate adauga dupa 5 luni-5luni si jumatate 1 lingurita de ulei de germeni de porumb/ floarea soarelui/un sfert de l-ta de unt foarte proaspat. 

 

Alimentatia bebelusului la 5 luni

Ce ar trebui sa manance bebelusul nostru dupa varsta de 5 luni? Vom schematiza acest model de regim alimentar pentru sugarii de 5 luni, impartindu-l pe mese si pe ore.

 

Masa 1 - 7:00 - lapte matern (ideal) sau lapte praf (plus 1-2 lingurite cereale - orez/porumb/tapioca)

 

Masa 2 - 10:00 - se va introduce progresiv sucul de fructe (acolo unde nu s-a introdus pana la aceasta varsta, introducerea fructelor se va face intr-un ritm usor mai rapid decat la 4 luni, pentru ca sugarul are la 5-6 luni un bagaj enzimatic mai matur si mai pregatit pentru prelucrarea alimentatiei complementare).

 

- Sucul NU inseamna diversificarea sugarului

- Sucul contine vitamine in stare naturala, saruri minerale si fibre

- Se administreaza mai ales la sugarii cu constipatie

- Se incepe cu 1 lingurita suc (ziua 1), crescand progresiv cu 1 lingurita/zi (Ziua 1 - 1 lingurita, Ziua 2 - 2 lingurite, ...)

 

     Dupa ce ati introdus 5-6 lingurite dintr-un suc (ex: mar), puteti incepe sa introduceti al doilea suc (ex: piersica, morcov, para, portocala, mandarina). Cresterea se face progresiv, la fel ca la primul suc. Sucurile se amesteca in acelasi recipient si se administreaza inainte de a i se da lapte (fiind o cantitate mica, oricum sugarului nu i se inlocuieste o masa, sucul fiind un supliment). Dupa suc se poate administra laptele (fara probleme), atat cat necesita sugarul pentru masa respectiva. 

 

     Dupa ce ati reusit sa administrati 15 lingurite de suc, puteti introduce pulpa de mere, de piersica/portocala/para sau banana (aceasta din urma inspre varsta de 6 luni, deoarece se considera ca la sugarii cu tendinta la alergie/atopie poate accelera aparitia alergodermiilor - urticariei).

 

     In jurul varstei de 5-6 luni se poate introduce in masa de fruct branza de vaca facuta in casa: 1 litru de lapte 1.5% fiert 20 min + 8 tablete de Calciu lactic, adaugate dupa ce laptele a fiert si a fost luat de pe foc. Veti observa ca se separa zerul de branza; dupa ce s-a racit, treceti prin strecuratoare si un tifon fiert(sterilizat) in prealabil si se pune la scurs (3-4 ore). Branza rezultata poate fi utilizata 48 de ore, daca este pastrata corect (2-8° C). Introducerea ei se va face progresiv, incepand cu 1 lingurita (1,2,3...). 

 

!!! Atentie: acolo unde exista antecedente de alergie la lapte de vaca, atopii sau dermatite atopice, introducerea branzei de vaca se face dupa varsta de 6 luni.

 

Masa 3 - 1300

c) La sugarul alimentat la san se pastreaza laptele matern

 

d) La sugarul alimentat cu lapte praf:

- se pot adauga 1-2 lingurite cereale (orez/porumb/tapioca) la 1 biberon

- se poate incepe prepararea supei (morcov/dovlecel/orez) - 1 litru de apa + 300 grame morcov carota (mici, noi) + 1 dovlecel mic + 10 lingurite cu varf de orez. Se fierb pana "infloreste" bobul de orez, dupa care se poate pastra la rece 24 de ore (IN FRIGIDER).

- Ziua 1 - seincepe cu 3-4 lingurite de zeama din supa

- Ziua 2 - se pot administra 8-10 lingurite de zeama 

- Ziua 3 - se paseaza 1 lingurita de morcov

- Ziua 4 - se paseaza 2 lingurite de morcov

- Ziua 5 - se paseaza 2 lingurite de morcov + 1 lingurita de dovlecel...

 

Masa 4 - 17:00 (la fel ca masa 2)

 

Masa 5 - 21:00 (la fel ca masa 1)

 

     Se pot administra mai multe mese de lapte simplu (matern sau praf), in functie de nevoile sugarului. Va recomandam sa nu exagerati cu cerealele, pentru ca acestea pot produce paratrofie (sugar  pastos, pufos).

 

     La sugarul  care prezinta eritem fesier (dupa sucurile acide), se poate introduce piure de legume (morcov, dovlecel) inainte de piureurile de fructe, trenand 2-3 saptamani introducerea piureurilor de fructe. La piureul de  legume se pot utiliza-morcov, dovlecel, praz (la sugarul cu tendinta la constipatie), telina, patrunje, pastarnac, fasole verde).

 

     La piureul de legume se poate adauga dupa 5 luni-5luni si jumatate 1 lingurita de ulei de germeni de porumb/ floarea soarelui/un sfert de l-ta de unt foarte proaspat. 

 

Alimentatia bebelusului cand plecam in vacanta

1. Nu utilizati pe cat posibil alt tip de alimentatie pt sugar in afara celei cu care a fost obisnuit 


2. Daca se utilizeaza "pape" pt sugari tip "borcanele",va rugam sa fiti selectivi-utilizati asfel de alimente doar daca sursa  de la care procurati este sigura (farmacii, magazine specializate pt bebelusi), firma este una cunoscuta, sigura (ex. Nestle), preparatele au fost stocate la temperatura recomandata de producator. Luati informatii inainte de a pleca in calatorie si mai ales-VERIFICATI termenele de valabilitate ale papelor de bebelusi!!!

 

3. Nu utilizati alimente necunoscute pana atunci sau de calitate indoielnica

 

>> Citeste in continuare: Regim alimentar la varsta de 6-9 luni

>> Vezi si Alimentatia bebelusului intre 0 si 1 an

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: regim alimentar

Beneficiile alimentatiei la san Beneficiile alimentatiei la san

Alimentatia la san reprezinta standardul de aur in hrana bebelusilor, iata de ce.

Mesele copioase de seara, sursa unui somn agitat Mesele copioase de seara, sursa unui somn agitat

Mesele copioase de seara, pot duce la imbolnaviri ale aparatului digestiv si cardio-vascular. Insa in afara de afectarea de organ, un efect mult mai direct il simtim cand mergem la culcare.

Un regim alimentar adecvat pentru fiecare in parte! Un regim alimentar adecvat pentru fiecare in parte!

Cui trebuie sa ne adresam pentru un regim alimentar personalizat? Sunt dietele si curele de pe internet o solutie?

Efectele alimentatiei asupra absorbtiei unor medicamente Efectele alimentatiei asupra absorbtiei unor medicamente

Cum interactioneaza alimentele cu medicamentele? De cele mai multe ori, medicul ne recomanda un anumit regim alimentar atunci cand urmam un tratament medicamentos. Iata de ce.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..
Mesaje: (18) - Pagina 1 din 5
2015-05-29 17:37:46
5
5 din 5
Ce parere aveti despre aceasta mancare pentru bebelusi, vi se pare ok ? ww.lon..care-bebelusi-pere-goodness-gracious
2015-05-29 00:55:43
5
5 din 5
Buna ziua, Doamna Doctor Va citesc cu mare placere tot ce ati publicat si va multumesc pentru ca sunteti alaturi de noi proaspetele mamici. Am o fetita de 4 luni si 3 saptamani alaptata exclusiv la sa si doresc ca din luna a 5 a sa incep cu suc de fructe si legume asa cum ne -ati sfatuit. Dar as vrea sa ma lamuriti dupa administrarea a 5 -6 lingurite din zeama unui fruct se adauga inca un fruct dar cantitatea primului continua sa creasaca sau nu, iar piureul de legume cand incep sa il dau? ( fiind alaptata la san). Multumesc mult.
2015-01-28 11:13:25
5
5 din 5
Buna ziua d-na doctor!am citit acest articol si sa stiti ca sunteti de apreciat pt sfaturile date in privinta alimentatiei!am si eu o intrebare ls dv.:am un baietel de 4luni si o saptamana,doctorul pediatru mi-a zis sa nu incep diversificarea pana la varsta de 6 luni si ns ce sa fac.Biatul are 7kg si ii hranesc cu lapte Lactana!ma puteti ajuta cu un sfat?va multumesc
2014-02-14 13:15:41
5
5 din 5
Copilul meu de 5 luni a acceptat foarte bine piureurile de legume, insa dupa ce le mananca (4 lingurite) nu mai vrea si formula de lapte cu care-l hranesc. Este prea devreme ca la pranz sa manance numai mancare solida? De asemenea, as dori sa stiu daca sucurile de fructe se pot oferi in loc de apa intre mese, sau e mai indicat ceaiul (apa simpla nu o accepta)? Multumesc!

--Pagina 1 din 5--
Urmatoarea fw Ultima pagina fw2

  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
35 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
24 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
24 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
20 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Casuta iepurasului - povesti pentru copii
19 accesari
Casuta iepurasului - povesti pentru copii
Casuta iepurasului - povestire pentru copii. Copilul are dreptul la inviolabilitatea domiciliului.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
  • Articole citite acum