home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului

     In conformitate cu statisticile OMS, cancerul determină la momentul actual, unul din opt decese in intreaga Lume. Un clasament trist, plaseaza decesele prin cancer inaintea celor induse de boli grave precum: SIDA, tuberculoza, boli infectioase precum malaria sau bolile din categoria febrelor hemoragice. Numărul deceselor  la nivel global este în continuă creștere, estimându-se ca se va ajunge la o cifră de aprox 13,1 milioane de decese în 2030.

 

     In data de 2 februarie, a avut loc o conferinta de presă care a marcat lansarea oficială a Campaniei de Conștientizare privind cancerul de col uterin ”Protejează-i aripile!”, campanie inițiată de Institutul Național de Sănătate Publică și MSD România. 

 

Cum stam in Romania?

     În fiecare an, peste 4000 de femei din Romania, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. Incidența cancerului de col uterin în țara noastră este de 34.9 la 100.000 de femei - de 3 ori mai mare decât media ratei de incidență la nivelul Uniunii Europene (care e estimată la 11.3 din 100.000 de femei). De aceea, campania ”Protejează-i aripile!” reprezintă un amplu demers ale cărui obiective sunt îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și facilitarea accesului unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeș-Papanicolaou, în cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), saluta si sustine eforturile depuse de catre intreg corpul medical, in vederea demararii unor proiecte educationale destinate prioritar, tinerei generatii.

 

     Protectia sanatatii, despre care astazi, din pacate, inca se discuta conceptual, poate deveni un deziderat tangibil, in conditiile depunerii unor eforturi  reale, la nivelul intregii Societati Civile, in mod deosebit, de intelegere si aplicare a triadei: educatie+constientizare+ responsabilizare

 

     Masuri concrete, accesibile :

- Consultul preventiv al oricarei femei, la medicul de familie, anual, in luna de nastere

 

- Consultul ginecologic anual permite accesul la testarea gratuită Babeș-Papanicolau, prin cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Masuri de preventie:

-Vaccinarea anti HPV-constituie masura preventiva, care poate impiedica aparitia si dezvoltarea unor forme de cancer genital, anal sau localizarile cutanate (condiloame genitale) ale infectiei cu Papiloma Virus.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

Proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON S Baby.Coordonator medical dr. Herdea Valeria, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe 10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe

Vara, ramane anotimpul ideal pentru a manca sanatos. Fructele proaspete prezente din abundenta, permit intocmirea unor diete cu adevarat sanatoase.

Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului

Promovam, protejam si sprijinim alaptarea, pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor din intreaga lume.

Deshidratarea la bebelusi si copii Deshidratarea la bebelusi si copii

Cum iti dai seama daca bebelusul sau copilul mic este deshidratat? Care sunt cauzele, simptomele, si remediile?

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
4 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
4 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Instructiuni bebelusi. Primii pasi in ingrijirea bebelusului
3 accesari
Instructiuni bebelusi. Primii pasi in ingrijirea bebelusului
Primii pasi in ingrijirea bebelusului. Cum sa avem grija de cel mai nou membru al familiei de la baita, masajul bebelusului pana la urgentele bebelusilor!
Varicela
3 accesari
Varicela
Varicela sau varsatul de vant, boala de care pot suferii atat adultii cat si copiii. Informatii despre simptomele si tratamentul varicelei.
Rahitismul
3 accesari
Rahitismul
Rahitismul carential comun reprezinta o afectiune metabolica, produsa de catre deficitul de vitamina D. Caracteristica acestei afectiuni este data de insuficienta mineralizare a structurii osoase.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum