home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului

     In conformitate cu statisticile OMS, cancerul determină la momentul actual, unul din opt decese in intreaga Lume. Un clasament trist, plaseaza decesele prin cancer inaintea celor induse de boli grave precum: SIDA, tuberculoza, boli infectioase precum malaria sau bolile din categoria febrelor hemoragice. Numărul deceselor  la nivel global este în continuă creștere, estimându-se ca se va ajunge la o cifră de aprox 13,1 milioane de decese în 2030.

 

     In data de 2 februarie, a avut loc o conferinta de presă care a marcat lansarea oficială a Campaniei de Conștientizare privind cancerul de col uterin ”Protejează-i aripile!”, campanie inițiată de Institutul Național de Sănătate Publică și MSD România. 

 

Cum stam in Romania?

     În fiecare an, peste 4000 de femei din Romania, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. Incidența cancerului de col uterin în țara noastră este de 34.9 la 100.000 de femei - de 3 ori mai mare decât media ratei de incidență la nivelul Uniunii Europene (care e estimată la 11.3 din 100.000 de femei). De aceea, campania ”Protejează-i aripile!” reprezintă un amplu demers ale cărui obiective sunt îmbunătățirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin și facilitarea accesului unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeș-Papanicolaou, în cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), saluta si sustine eforturile depuse de catre intreg corpul medical, in vederea demararii unor proiecte educationale destinate prioritar, tinerei generatii.

 

     Protectia sanatatii, despre care astazi, din pacate, inca se discuta conceptual, poate deveni un deziderat tangibil, in conditiile depunerii unor eforturi  reale, la nivelul intregii Societati Civile, in mod deosebit, de intelegere si aplicare a triadei: educatie+constientizare+ responsabilizare

 

     Masuri concrete, accesibile :

- Consultul preventiv al oricarei femei, la medicul de familie, anual, in luna de nastere

 

- Consultul ginecologic anual permite accesul la testarea gratuită Babeș-Papanicolau, prin cadrul Programului Național pentru depistarea activă precoce, inițiat de Ministerul Sănătății.

 

     Masuri de preventie:

-Vaccinarea anti HPV-constituie masura preventiva, care poate impiedica aparitia si dezvoltarea unor forme de cancer genital, anal sau localizarile cutanate (condiloame genitale) ale infectiei cu Papiloma Virus.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe 10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe

Vara, ramane anotimpul ideal pentru a manca sanatos. Fructele proaspete prezente din abundenta, permit intocmirea unor diete cu adevarat sanatoase.

Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului

Promovam, protejam si sprijinim alaptarea, pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor din intreaga lume.

Deshidratarea la bebelusi si copii Deshidratarea la bebelusi si copii

Cum iti dai seama daca bebelusul sau copilul mic este deshidratat? Care sunt cauzele, simptomele, si remediile?

Cele zece reguli de aur ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru pregatirea sigura a alimentelor Cele zece reguli de aur ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru pregatirea sigura a alimentelor

Cum pregatim alimentele in siguranta, conform noilor norme ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii?

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
65 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
34 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
33 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
29 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Enterocolita la copii
29 accesari
Enterocolita la copii
Diareea sau enterocolita acuta reprezinta o afectiune caracterizata de prezenta a mai mult de 3 scaune semi-consistente, moi sau apoase, survenite la un pacient aflat anterior in stare de sanatate

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum