home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii privind avizele epidemiologice

Scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii privind avizele epidemiologice

Scrisoarea deschisa adresata Ministrului Sanatatii privind noile modificari aduse avizului epidemiologic de intrare in colectivitate
Scris de | Publicat in 28 august 2015 | Actualizat in 28 august 2015
A+ A-

  Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) a luat act de intentia Ministerului Sănătății de modificare și completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

 

  AREPMF consideră modificările propuse drept nerealizabile, având ca rezultate imediate, sporirea birocratiei în cabinetele de medicină de familie si scăderea calității actului medical in detrimentul ingrijirii pacientilor.

 

 

"Scrisoarea deschisa adresata Domnului Ministru al Sanatatii"

 

Stimate Domnule Ministru,

 


     Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) a luat act de intentia Ministerului Sănătății  de modificare și completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

 

     AREPMF consideră modificările propuse drept nerealizabile având ca rezultate imediate, sporirea birocratiei în cabinetele de medicină de familie și scăderea calității actului medical.

 

     Măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanța medicinii școlare și transferă atribuțiile medicului școlar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicati și fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

 

     Consultațiile de triaj epidemiologic și controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea și varietatea serviciilor prestate.

 

     Programările și accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste serviciimedicale solicitate intr-o perioada scurta de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii prescolari si scolari, va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei.

 

     Modificarea actelor pentru intrarea în colectivitate (de la formatul A6 in care se completau doar concluziile examenului de bilant și antecedentele patologice, la 3 pagini A4 la care se adauga si adeverința de vaccinări) presupune un consum de muncă, timp și personal de care cabinetele de medicină de familie nu dispun.

 

     Revenirea în colectivitate după absențe mai mari de 3 zile nu trebuie să fie condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină școlară. O astfel de măsură aglomerează sala de așteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecțioase.

 

     AREPMF susține promovarea unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor infecțioase prin vaccinare și consideră necesare unele măsuri administrative pentru situațiile epidemiologice speciale. Propunerile făcute de către colegii nostri, medici de familie cu practica pediatrica, vor fi centralizate și aduse la cunostiinta decidentilor, astfel încât promovarea unui stil de viață sănătos și controlul bolilor infecțioase, să fie obiective realizabile în societatea în care trăim.

 

Bucuresti                                                                                

28 august 2015   

Valeria Herdea,

presedinte AREPMF

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului? Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului?

SANATATEA COPILULUI a fost subiectul principal al editiei cu numarul 7 a evenimentului Modern Dads Challenges, care a avut loc pe 3 mai, de la 18:30, la Hotel International din Bucuresti.

Cursuri de pictura pentru copii si adulti Cursuri de pictura pentru copii si adulti

Fundatia Catharsis Art organizeaza Cursuri de pictura pentru copii si adulti

E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos

Va invitam sa accesati informatii medicale de baza prezentate in limbaj uzual dedicate cresterii unui copil sanatos

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

Proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON S Baby.Coordonator medical dr. Herdea Valeria, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
4 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Trusa de urgenta pentru copii
3 accesari
Trusa de urgenta pentru copii
Atunci cand plecam in vacanta cu familia, iar alaturi de noi vor veni si cei mici, trusa de urgenta este o prioritate. Putem avea parte de febra, diareea, varsaturi pana la insolatii sau arsuri solare
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
3 accesari
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
Adesea in mass-media intalnim expresii precum consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, dar despre ce cantitate vorbim, mai exact?
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
2 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
2 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum