home Dr. Herdea > Articole medicale > Vaccinare > Vaccinurile, victimele propriului lor succes

Vaccinurile, victimele propriului lor succes

Vaccinarea reprezinta cea mai valoroasa metoda de profilaxie primara a unor boli infectioase cu impact major asupra starii de sanatate a pacientilor
Scris de | Publicat in 19 august 2015 | Actualizat in 20 august 2015
A+ A-

Istoria ultimelor secole consemneaza realitati triste precum aceea ca gripa spaniola a ucis 20 de milioane de persoane, mult mai mult decat primul razboi mondial, variola a secerat sute de mii de vieti, poliomielita a lasat in urma sute de mii de copii invalizi etc. 

 

      Astazi pot fi prevenite prin vaccinare 25 de boli: difterie, poliomielita, rujeola, varicela, TBC, HPV, hepatita A, rabie, encefalita produsa de capuse, tetanos, BI HIB (Haemophilus influenzae tip B), rubeola, herpes zoster, gripa, inf. meningococice, holera, antrax, encefalita japoneza, tuse convulsiva, hepatita B, oreion, inf. pneumococice, febra tifoida, rotaviroze, febra galbena.


      In Romania avem un Program National de Imunizare (PNI) care asigura vaccinarea impotriva a zece boli:  tuberculoza, hepatita B, poliomielita, tetanos, difterie, tuse convulsiva, infectia cu Haemophilus influenzae tip B, rujeola, oreion (parotidita epidemica, infectie urliana), rubeola.


      In PNI este prevazut si vaccinul impotriva infectiei cu pneumococ. Din pacate, introducerea accestui vaccin este conditionata de lipsa fondurilor necesare achizitionarii acestuia. In urma cu cativa ani, aceeasi situatie a fost si in cazul vaccinului impotriva infectiei cu Human Papiloma Virus. Datorita absentei unei campanii de informare corecta a populatiei privind riscurile nevaccinarii si beneficiile reale ale vaccinarii, de acest vaccin nu au beneficiat decat un numar redus de fete din lotul catagrafiat.

 

Digi24 Jurnalul de seară - 24 iulie 2015

 

 

      Asociatia Romana pentru Educatie Pedriatica in Medicina de Familie (AREPMF) a propus si sustine cu tarie necesitatea initierii unei Campanii nationale de informare corecta a populatiei privind riscurile nevaccinarii si beneficiile reale ale vaccinarii. Initiativa a  fost lansata in data de 22 iunie anul curent, cu ocazia Mesei Rotunde: "Si copiii romani sunt copii europeni. Vaccinarea un drept la sanatate.", AREPMF avand ca principali parteneri de proiect Societatea Romana de Microbiologie, World Vision si Salvati Copiii.

 

      Initiativa a fost sprijinita de catre: Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei Salutam prezenta alaturi de noi in demararea acestei Campanii, a unor importante foruri stiintifice: Societatea Romana de Pediatrie, Institutul National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii, Consiliul National al Audiovizualului, reprezentanti ai Societatii Civile, reprezentanti de seama din Media.

 

      Va invitam sa urmariti reportajul Vaccinurile, "victimele" propriului succes, produs de catre Digi24, sub semnatura Dl. Catalin Deaconu, care ramane marturie vie pentru necesitatea stringenta a implicarii tuturor membrilor Societatii Civile intr-un efort comun in vederea constientizarii rolului fiecarui individ in apararea propriei sale sanatati, in protejarea sanatatii copiilor nostri, in prevenirea raspandirii in masa a unor boli infectioase cu evolutie extrem de severa.

 

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: vaccinare

Reactii adverse dupa vaccinare Reactii adverse dupa vaccinare

Reactiile adverse postvaccinale indesirabile sunt reactii care apar dupa administrarea unui produs vaccinal, incepand cu momentul urmator administrarii vaccinului si pana la 1 luna de la vaccinare.

Chestionar - Stim sa ne protejam corect de GRIPA? Chestionar - Stim sa ne protejam corect de GRIPA?

Chestonar privind informarea privind riscurile nevaccinarii si beneficiile vaccinarii in preventia gripei

Argumente pro-vaccinare: de ce sa ne vaccinam copii? Argumente pro-vaccinare: de ce sa ne vaccinam copii?

Preventia prin vaccinare reprezinta un pas urias, in lupta pentru mentinerea sanatatii copiilor nostri. De ce trebuie sa ne vaccinam copii?

Vaccinarea copiilor - Meditatii pentru parinti Vaccinarea copiilor - Meditatii pentru parinti

Un subiect delicat, adesea controversat, dar greu de evitat este vaccinarea copiilor. Cat este de importanta? Ce se intampla cand nu ne vaccinam?

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
4 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Trusa de urgenta pentru copii
3 accesari
Trusa de urgenta pentru copii
Atunci cand plecam in vacanta cu familia, iar alaturi de noi vor veni si cei mici, trusa de urgenta este o prioritate. Putem avea parte de febra, diareea, varsaturi pana la insolatii sau arsuri solare
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
3 accesari
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
Adesea in mass-media intalnim expresii precum consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, dar despre ce cantitate vorbim, mai exact?
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
2 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
2 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum