home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Valoarea reala a analizelor de sange anuale

Valoarea reala a analizelor de sange anuale

Cat de importante sunt analizele medicale de sange si care este atitudinea recomandata asupra investigatiilor paraclinice.
Scris de | Publicat in 04 februarie 2015 | Actualizat in 4 februarie 2015
A+ A-

     Organismul uman trece prin diverse tipuri de provocari-ale varstei, ale anotimpurilor, ale diverselor conditii fiziologice sau patologice, in mod deosebit ale Timpului care trece implacabil peste fiinta umana.

 

Cum putem face ca aceste "atingeri" ale Timpului sa isi minimalizeze efectele?

Avand o atitudine preventiva, pe care sa invatam sa o promovam de la cea mai frageda varsta. Mai intaii preventia este "invatata" in mica copilarie-spalarea maiinilor, folosirea batistei de unica utilizare…mai apoi prin sport-care este practicat firesc, natural, la varsta copilariei, apoi devenind un: "lux" sau"o corvoada", pentru multi adulti sedentari, la vremea maturitatii. Un alt mod de "a trai preventiv", implica alimentatia pe care o avem, putand varia de la regim carnat la regim ovo-lacto-vegetarian si –peste, trei mese de fructe si doua de legume, pentru propria sanatate, alegerea, fireste ne apartine….ca de altfel si beneficiile "alegerilor"mai mult sau mai putin corecte.

 

Putem alege sa fim persoane sanatoase sau putem alege sa fim "pacienti"-sta in puterea noastra si a modului nostru de viata.

 

Ce mai putem face in acest sens?

Standardul de aur in preventie, ramane indiscutabil-consultul clinic cel putin o data pe an, la medicul de familie al fiecaruia dintre noi!

 

Un consult clinic, inseamna in primul rand, o discutie deschisa cu medicul nostru curant, o examinare clinica completa si nu in ultimul rand, o baterie de investigatii paraclinice, in functie de problemele pe care le evidentiaza consultul medical.

 

Discutia cu medicul nostru de familie, anamneza, va permite acestuia sa identifice potentialii factori de risc pe care fiecare ii avem prin prisma ereditatii, prin prisma locului de munca fie prin prisma modului nostru de viata, eventualele stari patologice cu care ne confruntam.

 

Examinarea clinica completa, va permite medicului sa evidentieze afectiuni sau stari care preced o imbolnavire. Succesul in acest caz, ramane indiscutabil prevenirea aparitiei bolii.

 

De ce avem nevoie de investigatii paraclinice?

Despre investigatii paraclinice sau analize medicale, se discuta foarte mult la toate nivelurile:

 

- la nivel medical, ele permit punerea unui diagnostic mai corect, mai complet si fireste permit instituirea unui tratament rapid si corect.

 

- la nivelul pacientului, analizele, in primul rand actioneaza asupra constiintei acestuia "am fost la doctor, am facut analizele, nu am nimic…" , asta fireste daca rezultatele au fost corect interpretate in context clinic (analize+consult medical) sau: "am fost la doctor, am facut analizele…sunt grav bolnav"…asta daca pacientul intalneste "un bun samarinean", fara prea multa educatie medicala, care va interpreta analizele catastrofic pentru pacientul in cauza.

 

- a treia posibilitate legata de efectuarea analizelor de laborator, ramane cea mai apropiata de realitatea cotidiana a pacientului-rezultatele vin in intampinarea concluziilor examenului clinic: evidentierea unor parametrii clinici specifici, permit orientarea rapida asupra diagnosticului corect, daca investigatiile de laborator au fost insotite de un consult clinic corect.

 

De retinut in cazul investigatiilor de laborator:

 

- se efectueaza la recomandare medicala, in urma unui consult clinic complet

 

- se efectueaza in laboratoare acreditate dupa standard civilizate

 

- se efectueaza in anumite conditii (ex. glicemia - inainte de masa)

 

- interpretarea se face in context clinic (si anamestic)

 

- este de preferat sa fie repetata "o baterie" de analize, daca exista suspiciuni despre o afectiune cu potential agravant, decat sa tergiversam din varii motive o investigatie de laborator care ar putea orienta clar asupra unui diagnostic amenintator de viata.

 

Beneficitatea analizelor medicale

Beneficitatea investigatiilor clinice si paraclinice anuale, cu o programare simpla la medicul de familie, s-au dovedit in practica multor altor tari, nu doar cost-eficiente pentru economia statului respectiv, dar pe termen lung, cultivarea acestui tip de atitudine preventiva, a permis atingerea unor indicatori in sanatate de invidiat pentru orice manager autentic.

 

Atitudinea preventiva (controlul medical fara ca persoana care se prezinta la medic sa aiba si acuze clinice, in mod special) devine pe termen mediu si lung modalitatea optima de a ne mentine sanatatea.

 

Constientizarea de catre fiecare persoana a statutului sau de partener activ in ingrijirea propriei sale sanatati, alaturi de cadrele medicale, este conditia fara de care o stare de sanatate optima, nu mai poate fi conceputa, indiferent de tipul de sistem de sanatate abordat.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe 10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe

Vara, ramane anotimpul ideal pentru a manca sanatos. Fructele proaspete prezente din abundenta, permit intocmirea unor diete cu adevarat sanatoase.

Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului

Promovam, protejam si sprijinim alaptarea, pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor din intreaga lume.

Deshidratarea la bebelusi si copii Deshidratarea la bebelusi si copii

Cum iti dai seama daca bebelusul sau copilul mic este deshidratat? Care sunt cauzele, simptomele, si remediile?

Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului

4 februarie - Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Cancerului. Ce ne indeamna Organizatia Mondiala a Sanatatii..

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
23 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Enterocolita la copii
21 accesari
Enterocolita la copii
Diareea sau enterocolita acuta reprezinta o afectiune caracterizata de prezenta a mai mult de 3 scaune semi-consistente, moi sau apoase, survenite la un pacient aflat anterior in stare de sanatate
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
15 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
13 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Varicela
12 accesari
Varicela
Varicela sau varsatul de vant, boala de care pot suferii atat adultii cat si copiii. Informatii despre simptomele si tratamentul varicelei.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum