home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Cardul de sanatate devine obligatoriu din 2015

Cardul de sanatate devine obligatoriu din 2015

Cardul de sanatate va fi obligatoriu incepand cu 01 februarie 2015. Pentru a face fata acestei schimbarii, se cuvine sa fim corect informati.
Scris de | Publicat in 03 ianuarie 2015 | Actualizat in 3 ianuarie 2015
A+ A-

Inceputul de an 2015, aduce schimbari in activitatea medicala, care privesc atat pacientii cat si pe medici, la fel de mult. Cardul de sanatate va fi obligatoriu incepand cu 01 februarie 2015. Pentru a face fata acestei schimbarii, se cuvine sa fim corect informati.

     Sunt doar cateva intrebari la care se cere raspuns:

Ce este cardul de sanatate?

     Cardul de sanatate este un document standard care certifica relatia asigurat (pacient) si asigurator (Casa de Asigurari de Sanatate - CAS).

 

     Relatia intre asigurat si asigurator este o relatie contractuala-intre cele doua parti. Este necesar un contract, concret, clar, transparent in care ambele parti sa cunoasca si sa accepte termenii contractuali, in baza carora s-a incheiat respectivul contract.

 

     Contractul prevede drepturile si obligatiile ambelor parti. In baza acestui contract, asiguratului I se va elibera un CARD de Sanatate, personalizat, netransmisibil, securizat, compatibil cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

     Teoretic toate sistemele informatice care sunt compatibile cu SIUI, sunt compatibile cu cardul de sanatate.

 

Valeria Herdea despre cardul de sanatate

Dr. Valeria Herdea despre Cardul de sanatate,

in direct la NewsRoom Realitatea Tv, 02 ianuarie 2015

 

La ce foloseste cardul de sanatate?

    Pentru pacient - La recunoasterea dreptului beneficiarului (asiguratului) de acces la servicii de sanatate.

     Pentru medic - certifica prezenta la consultatie a pacientului (permite, teoretic validarea serviciului medical acordat pacientului).

 

Cand il folosim?

     Pacientii utilizeaza cardul de sanatate, in vederea accesarii serviciilor medicale, in orice unitate sanitara de pe teritoriul Romaniei. El este prezentat de catre pacient, cu ocazia consultatiei medicale, indiferent de unitatea sanitara unde se va efectua consultul.

 

cardul de sanatateCat valoreaza?

     Cardul de sanatate este acordat initial cu titlu gratuit fiecarui cetatean roman cu varsta peste 18 ani, asigurat in Sistemul de Sanatate. Copii sub 18 ani nu beneficiaza de card.

Ce facem daca il pierdem?

     Cardul de sanatate pierdut se raporteaza Casei de Asigurari, la care este asigurat pacientul. Pentru un card nou se va achita contravaloarea sa stabilita in conditiile legii.

 

Cum este garantata securitatea cardului?

     Cardul va avea un cod pin, necesar a fi retinut de catre pacient si care este confidential, aasemanator codului pin de la o Banca. Securizarea datelor de pe card, revine institutiei care a emis cardul.

 

Unde se tin cardurile?

     Fiind un document personalizat, asemanator unei carti de identitate, recomandarea este ca un card de sanatate sa fie pastrat in deplina siguranta, intrucat fara acest document pacientul nu va beneficia de servicii medicale.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos

Va invitam sa accesati informatii medicale de baza prezentate in limbaj uzual dedicate cresterii unui copil sanatos

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

Proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON S Baby.Coordonator medical dr. Herdea Valeria, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe 10 pasi pentru alimentatia sanatoasa a familiei mele: despre fructe

Vara, ramane anotimpul ideal pentru a manca sanatos. Fructele proaspete prezente din abundenta, permit intocmirea unor diete cu adevarat sanatoase.

Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului Zece pasi pentru promovarea si sustinerea alimentatiei naturale a sugarului

Promovam, protejam si sprijinim alaptarea, pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor din intreaga lume.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
12 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
12 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
11 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Enterocolita la copii
10 accesari
Enterocolita la copii
Diareea sau enterocolita acuta reprezinta o afectiune caracterizata de prezenta a mai mult de 3 scaune semi-consistente, moi sau apoase, survenite la un pacient aflat anterior in stare de sanatate
Varicela
9 accesari
Varicela
Varicela sau varsatul de vant, boala de care pot suferii atat adultii cat si copiii. Informatii despre simptomele si tratamentul varicelei.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum