home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Gripa - intre preventie si boala in sezonul 2014-2015

Gripa - intre preventie si boala in sezonul 2014-2015

In cadrul evenimentului Stop Gripa, Dr. Alexandru Rafila, a anuntat ca vaccinarea impotriva gripei ar putea incepe in noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenti, cand campania incepea in decembrie.
Scris de | Publicat in 05 octombrie 2014
A+ A-

Marti 30 septembrie, in Bucuresti, a avut loc evenimentul anual "Stop Gripa" al Asociatiei Proimunizarea, condusa de catre Dna. Dr Oana Falup-Pecurariu, doctor in medicina, distins medic pediatru si specialist in bolile infectioase ale copilariei de la Spitalul Judetean Brasov, membru al Board-ului Espid (Societatea Europeana de Boli Infectioase Pediatrice).

 

     La intalnire au participat Dl. Conf Dr. Rafila - consilierul personal al ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate publica, Dna. Dr. Rodica Tanasescu – presedinte al SNMF (Societatea Nationala de Medicina a Familiei), Marianne Promberger - reprezentant al Kingston University, Marea Britanie, distinsi invitati din lumea medicala si a presei  nationale.

 

     Lucrarile au fost deschise de catre Dr. Falup, prin prezentarea situatiei actuale a gripei in Romania, implicatiile nevaccinarii asupra grupelor populationale cu risc major, importanta consilierii pentru vaccinare a intregii populatii, impactul unei potentiale epidemii, la nivel national si international

 

     Dr. Alexandru Rafila, a anuntat ca vaccinarea impotriva gripei ar putea incepe in noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenti, cand campania incepea in decembrie.

     „Noi speram ca vaccinarea sa inceapa in anul acesta in luna noiembrie. Procedurile de achizitie publica sunt avansate si situatia din anii precedenti, cand vaccinarea s-a facut in luna decembrie, ianuarie, chiar si in februarie, am dori sa o evitam, pentru ca persoanele eligibile pentru vaccinare sa poata sa beneficieze de aceasta pana la sfarsitul acestui an", a declarat conf. Dr. Alexandru Rafila in cadrul evenimentului „Stop gripa".

     In acest an, au inceput demersurile de achizitie publica pentru 500 de mii de doze de vaccin din strainatate. Ulterior, daca exista receptivitate la vaccinare din partea populatiei, mai pot fi achizitionate de catre autoritati inca 500 de mii de astfel de doze

     In Romania, rata de vaccinare impotriva gripei a scazut in ultimii ani, conform aceleiasi surse. Astfel, doar 4,2% din intreaga populatie s-a vaccinat in sezonul trecut, ceea ce inseamna ca au fost folosite, in total, sub un milion de doze de vaccin, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea a minimum 15% din populatia unei tari.

 

Un nou vaccin va fi disponibil in viitorul apropiat

     Conf. Rafila a mai spus ca in curand va aparea pe piata un nou vaccin antigripal, cvadrivalent, cu doua tulpini de virus gripal A si doua tulpini de virus gripal B.     "Din cate stiu eu, in viitorul nu foarte indepartat, un nou vaccin va aparea pe piata, este vorba de un vaccin cvadrivalent, care in afara celor doua tulpini de virus gripal A, va avea si doua tulpini de virus gripal B", a mai explicat consilierul personal al ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate publica.

 

     Doamna Marrianne Promberger, doctorand al Universitatii Kingston, din Marea Britanie, a prezentat un studiu extrem de interesant, cu date preluate din Romania, despre cauzele pentru care in Romania acoperirea vaccinala gripala, se situeaza inca la cote foarte joase. Punctul de pornire al acestui studiu,a fost un chestionar efectuat in cursul acestui an in Romania,in cadrul medicilor de familie.


Propunerile de retinut in urma Conferintei "Stop Gripa":

- adoptarea unui calendar de vaccinare antigripala,

- campanii de informare asupra problemei pe care o reprezinta gripa sezoniera,

- imbunatatirea mecanismelor de monitorizare a ratei de vaccinare antigripala,

- cresterea gradului de acceptare a vaccinului gripal in randul populatiei,

- simplificarea procedurilor birocratice asociate campaniilor de imunizare impotriva gripei,

- incurajarea activitatilor de preventie si imunizare antigripala,

- stimularea financiara a medicilor vaccinatori.


Astfel de evenimente au ca scop sensibilizarea atat a publicului larg: persoanele la risc, incepand cu copii foarte mici, gravide dar si seniori sau pacienti cu boli cronice, cat si personalul medical, in cazul in care nu efectueaza anual, in perioada optima sept-dec, vaccinarea antigripala.

 

Vaccinul ramane singura modalitate eficienta de prevenire a bolii iar vaccinarea ramane indiscutabil o norma de convietuire sociala sau altfel spus, o responsabilitate sociala fata de noi, dar mai ales pentru protectia celor dragi noua.

 

Sursa: Pagina Medicala - Iuliana-Maria Visan

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului? Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului?

SANATATEA COPILULUI a fost subiectul principal al editiei cu numarul 7 a evenimentului Modern Dads Challenges, care a avut loc pe 3 mai, de la 18:30, la Hotel International din Bucuresti.

Cursuri de pictura pentru copii si adulti Cursuri de pictura pentru copii si adulti

Fundatia Catharsis Art organizeaza Cursuri de pictura pentru copii si adulti

E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos

Va invitam sa accesati informatii medicale de baza prezentate in limbaj uzual dedicate cresterii unui copil sanatos

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

Proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON S Baby.Coordonator medical dr. Herdea Valeria, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
3 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Trusa de urgenta pentru copii
3 accesari
Trusa de urgenta pentru copii
Atunci cand plecam in vacanta cu familia, iar alaturi de noi vor veni si cei mici, trusa de urgenta este o prioritate. Putem avea parte de febra, diareea, varsaturi pana la insolatii sau arsuri solare
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
3 accesari
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
Adesea in mass-media intalnim expresii precum consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, dar despre ce cantitate vorbim, mai exact?
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
2 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Efectele mijloacelor media asupra dezvoltarii inteligentei copilului
2 accesari
Efectele mijloacelor media asupra dezvoltarii inteligentei copilului
Un prim articol in care vom aborda tema influentei mijloacelor media asupra dezvoltarii psihice a copilului

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum