home Dr. Herdea > Articole medicale > Vaccinare > Vaccinarea - o Problema prioritara pe Agenda Politica a Sanatatii Publice

Sanatatea publica este aceea ramura din medicina care se axeaza pe totalitatea mijloacelor si metodelor ce privesc mentinerea la parametrii optimi starea de sanatate a unei populatii.

 

In orice sistem social, starea de sanatate este asociata cu binele fizic, psihic si economico-social, ca prima componenta a acelui sistem, pentru ca fara mentinerea sanatatii, nu avem populatie si fara populatie, nu avem sistem.

 

Orice guvern, care se respecta, va avea ca prima prioritate, pe Agenda Sa de Lucru starea de sanatate a populatiei. Starea de sanatate precara a polulatiei, inseamna politici de sanatate mai putin complexe si mai putin orientate inspre nevoia omului de rand, a celui care de fapt, ramane singurul contributor la sustinerea aceluiasi sistem de sanatate. In consecinta, nevoia de schimbare devine o certitudine!

 

La data de 5 aprilie 2014, a avut loc un eveniment de marca in lumea medicala: Conferinta Rovaccin, la Bucuresti, sub coordonarea directa a domnului Conferentiar Dr. Rafila Alexandru.

 

In esenta, lumea medicala, mai ales in centrele mari universitare, abunda de evenimente . Rovaccin se remarca prin informatie medicala densa, de ultima ora, prin diversitatea temelor dezbatute si nu in ultimul rand, pentru calitatea prezentarilor si a vorbitorilor, cunoscuti pentru probitatea lor profesionala dar mai ales pentru faptul ca sunt "artizanii activitatilor de Preventie".

 

Organizarea, timing-ul, dezbaterile interactive cu participantii, feed-back-ul, au fost cateva dintre atributele acestui eveniment. S-au abordat subiecte de interes maxim-de la impactul bolilor infectioase asupra sanatatii, la metode moderne de preventive si mentinere a sanatatii.

 

Am avut onoarea de a fi invitati la aceasta Conferinta si de a putea vorbi despre locul si rolul Preventiei in sistemul de sanatate, respectiv in medicina primara. Implicatiile pe care Preventia prin vaccinare o are in modelarea Politicilor de Sanatate, vazute prin prisma experientei practice de prim contact cu pacientul.

 

Concluzii:

1. Preventia intr-un sistem de sanatate poate fi asemanata cu radacinile unui copac: bine infipte in pamant fertil, vor hrani copacul. Acesta va creste si va da roade sanatoase.

 

Pe sol sarac si cu radacini slabe, coroana nu are cum sa se dezvolte.

 

O preventie "pe hartie", fara sustenabilitate permanenta, fara resurse si fara o viziune de perspectiva, nu va avea cum sa se finalizeze in mod optim, pentru nici o tara, pentru nici un sistem, oricat de bine ar fi pus la punct.

 

2. Investitia in preventie ramane o masura cost-eficienta, intrucat, orice tratament, etiologic, patogenic sau simptomatic s-ar aplica,nu va reusi sa evite suferinta produsa de boala sau efectele secundare ale bolii.

 

3. Solutia optima de a promova o preventie eficienta, raman echipele interdisciplinare, cu roluri bine stabilite de colaborare, pe esaloane, descentralizand si reducand  intens bagajul birocratic excesiv. Creativitatea are incontestabil rolul de motor al unei societati.

 

Ramane intrebarea: cum facem sa optimizam si sa acceleram trecerea de la stadiul de concept teoretic la aplicabilitate practica?

 

Conferinta Rovaccin a fost un exemplu demn de luat ca model in redesenarea Preventiei, ca instrument de lucru eficient in mentinerea si promovarea starii de sanatate prin intermediul profesionistilor in sanatate.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: vaccinare

Reactii adverse dupa vaccinare Reactii adverse dupa vaccinare

Reactiile adverse postvaccinale indesirabile sunt reactii care apar dupa administrarea unui produs vaccinal, incepand cu momentul urmator administrarii vaccinului si pana la 1 luna de la vaccinare.

Chestionar - Stim sa ne protejam corect de GRIPA? Chestionar - Stim sa ne protejam corect de GRIPA?

Chestonar privind informarea privind riscurile nevaccinarii si beneficiile vaccinarii in preventia gripei

Vaccinurile, victimele propriului lor succes Vaccinurile, victimele propriului lor succes

Vaccinarea reprezinta cea mai valoroasa metoda de profilaxie primara a unor boli infectioase cu impact major asupra starii de sanatate a pacientilor

Argumente pro-vaccinare: de ce sa ne vaccinam copii? Argumente pro-vaccinare: de ce sa ne vaccinam copii?

Preventia prin vaccinare reprezinta un pas urias, in lupta pentru mentinerea sanatatii copiilor nostri. De ce trebuie sa ne vaccinam copii?

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
67 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
39 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
24 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Rahitismul
20 accesari
Rahitismul
Rahitismul carential comun reprezinta o afectiune metabolica, produsa de catre deficitul de vitamina D. Caracteristica acestei afectiuni este data de insuficienta mineralizare a structurii osoase.
Stres, Anxietate, Depresie: 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara
20 accesari
Stres, Anxietate, Depresie: 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara
Conferinta Nationala Interdisciplinara Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.): 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara, 8-9 mai 2015, Bucuresti

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
Parteneri: https://vmag.ro/
  • Articole citite acum