home Dr. Herdea > Articole medicale > Ortopedie > Piciorul stramb congenital al bebelusilor

Piciorul stramb congenital al bebelusilor

Piciorul stramb congenital reprezinta o malformatie in care piciorul este deformat in toate axele sale. Modificarile aparute la acest nivel se impart intr-o serie de deformari esentiale.
Scris de | Publicat in 29 ianuarie 2014 | Actualizat in 29 ianuarie 2014
A+ A-

Marea majoritate a bebelusilor se nasc cu "tal valg pozitional" - picior stramb pozitional. In traducere libera, inseamna, ca de fapt, acesti copii au stat putin cam "inghesuiti in burtica mamei" iar piciorusele au stat incrucisate, unul peste altul, plantele (labutele), au stat si ele unul peste altul.

 

     Piciorul stramb congenital reprezinta o malformatie in care piciorul este deformat in toate axele sale. Modificarile aparute la acest nivel se impart in doua deformari esentiale: varus si equin.

 

Piciorul varus equin

piciorul var equin     Piciorul equin, este situat in prelungirea axului gambei (aspect de picior de cal), iar copilul are tendinta de a merge pe varfuri.

 

     Piciorul varus (var) se sprijina pe marginea externa a talpii, fapt datorita caruia varful piciorului tinde spre interior (se asociaza adesea cu genu varum, atunci cand genunchii nu se ating, denumita comun ca "picioare in paranteza").

 

 
    Adesea cele doua afectiuni se asociaza si poarta de numirea de varus equin (var equin), piciorul fiind orientat in jos, spre intern si sprijinit pe marginea externa.

 

Piciorul talus valgustalus valgus

     Piciorul talus (tal) se evidentiaza prin pozitia vicioasa a copilului in care acesta sta sprijinit pe calcaie, piciorul fiind flectat pe gamba.

 

     Piciorul valgus (val) se caracterizeaza prin sprijinirea copilului pe marginea interioara a piciorului (adesea se asociaza cu genu valgum, atunci cand genunchii se ating).

 

     Adesea cele doua afectiuni se pot asocia si poarta denumirea de talus valgus (tal valg), piciorul fiind orientat inspre extern, sprijinit pe marginea interna.

 

     Dupa nasterea copilului, revenirea la pozitia fiziologica, se face intr-un interval de 1-2 saptamani maxim, cu ajutorul masajului, efectuat fireste extrem de atent si repetat ori de cate ori vi se prescrie de catre medicul dvs curant.

 

Cum facem masajul bebelusului in acest caz?

     Cazurile de picior stramb congenital adevarat sau orice alte modificari diferite de situatia descrisa mai sus, survin in perioada intrauterina, sunt diagnosticate initial de catre medicul curant al copilului dvs de la prima vizita efectuata. Ele sunt trimise spre examinare si diagnosticare completa, unui medic ortoped iar mai apoi la recuperare inspre kinetoterapeut.

 

     In astfel de situatii, nu se practica masajul la domiciliu de catre parinti, ci doar in unitati specializate sub stricta supraveghere a unui cadru medical avizat.

 

Probleme ale articulatiei soldului la bebelusi

displazie de sold     La varsta de 1 luna este indicat sa efectuati o ecografie de sold. Aceasta va permite medicului ortoped, evidentierea posibilelor probleme de la nivelul articulatiei soldului (coxo-femurala). Este o metoda neinvaziva, nedureroasa si cu beneficii reale pentru copil, putand preveni afectiuni severe cu potential invalidant, ex. displazia luxanta de sold sau luxatia congenitala de sold (capul osului femur nu este corect pozitionat in acetabul, pozitia sa fiind deplasata fata de cea in care ar trebui sa se afle in mod fiziologic).

     Capul osului femur nu este format in intregime la  momentul nasterii. El se formeaza tarziu, inspre varsta de 1 an. Daca acest defect nu este diagnosticat la timp, pot aparea leziuni definitive  ale acestei articulatii. Nediagnosticat, in timp util, copilul este lasat sa se ridice in pozitie bipeda, exista riscul distructiei ireversibile a acestei articulatii. In astfel de situatii, copilul se va deplasa greu iar la varsta de adult va merge greu sau va schiopata.

 

     Toate aceste afectiuni pot avea o rezolvare favorabila, prin examinarea atenta la medicul ortoped, ecografie de sold la varsta de 1 luna si interventie ortopedica graduala in functie de defectul diagnosticat.

 

     In cazul in care, copilul a fost examinat, nu exista un defect major, si ati fost instruit corect despre pasii pe care ii aveti de facut, dar nu puteti efectua corect masajul din varii motive - lipsa de timp, lipsa indemanarii, teama nejustificata (mai rar, in general toti parintii fiind perfect apti pentru a-si ingriji bebelusul chiar foarte bine!), se poate apela la un specialist kinetoterapeut.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: ortopedie

Curs de scolioza: elemente de diagnostic si tratament Curs de scolioza: elemente de diagnostic si tratament

Invitatia la primul curs din Romania dedicat patologiei Scoliozei idiopatice a adolescentului, sustinut de Dr. Ulici Alexandru la Bucuresti.

Gonartroza Gonartroza

Artroza, sau osteoartrita, este o boala degenerativa care se caracterizeaza prin distrugerea si pana la urma pierderea cartilajului de la nivelul articulatiilor.

Fractura in lemn verde Fractura in lemn verde

In cadrul fracturilor diafizare ale antebratului distingem fracturile in lemn verde, specifice copiilor.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
2 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Dr. Herdea Valeria in direct la Realitatea Tv
2 accesari
Dr. Herdea Valeria in direct la Realitatea Tv
Importanta vaccinarilor in scoli si sistemul medical din Romania la emisiunea Fabrica, alaturi de Dr. Herdea.
Dr. Valeria Herdea: Diversificarea alimentara este o tara a regulilor
2 accesari
Dr. Valeria Herdea: Diversificarea alimentara este o tara a regulilor
Pentru multe mamici, aflate acum la inceput de drum, diversificarea este o etapa plina de dileme. Dr. Valeria Herdea, a povestit intr-un interviu acordat revistei PapTot că orice decizie privind alimentația copilului se ia privind in viitor.
Preventia cancerului de col uterin in comuna Cumpana
2 accesari
Preventia cancerului de col uterin in comuna Cumpana
O campanie de informare asupra riscului de cancer de col uterin, adresata locuitorilor din comuna Cumpana, judetul Constanta.
Traditie si inovatie in imunomodulare
2 accesari
Traditie si inovatie in imunomodulare
Putem influenta imunitatea dobandita, astfel incat ea sa se maturizeze mai rapid si organismul uman sa reziste mai bine la actiunea factorilor de mediu negative care induc infectii?

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum