home Dr. Herdea > Articole medicale > Media > Progresul omenirii in ultimii 25 de ani: unde am fost in 1989 si unde suntem acum

  Ultimii 25 de ani s-au dovedit o adevarata provocare atat pentru lumea intreaga, dar in special pentru noi, romanii. Regimul comunist, urmat de regimurile de tranzitie,cu schimbari repetate ale decidentilor in sanatate,precum  si schimbarile ce au avut loc in toate celelalte domenii, in plan politic general, social si economic, ne-au marcat drumul spre actualul stadiu de evolutie.

 

     Intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, Bill Gates, fondatorul Microsoft, alaturi de sotia s-a Melinda Gates, au arata o serie din schimbarile petrecute in ultimii 25 de ani. Exista 3 mituri care s-au demonstrat a fi false, iar cei doi argumenteaza cu exemple si statistici pe site-ul fundatiei lor:

1. “Tarile sarace sunt condamnate sa ramana sarace”

2. “Ajutorul international este o mare pierdere”

3. “Salvarea vietilor duce la suprapopulare”

 

     Astfel, daca in 1989 poliomielita facea ravagii in cateva sute de mii de cazuri (aproximativ 261.000 de copii), in prezent au scazut la doar cateva sute “si ne apropriem de eradicarea acestei boli (n.r. poliomielita) in toate tarile”, mentioneaza Bill Gates.

     Poliomielita ramane endemica in trei tari - Afganistan, Nigeria si Pakistan. (toate tarile enumerate raman cu risc de import de poliomielita) "Centura de import poliomielitic" a tarilor din Africa de Vest pentru Cornul Africii.

 

     Eradicarea poliomielitei este posibila doar printr-o campanie sustinuta de vaccinare, in mod deosebit a copilor sub 8 ani. ” Orice gol in vaccinare determina reaparitia de epidemii” (Voiculescu, Ed Medicala, Boli infectioase, vol II., pag 311).

 

     Bill Gates este de asemenea cunoscut pentru activitatea sa de filantrop, fiind implicat activ prin Fundatia Gates, donand sume importante de bani pentru progresele medicinei, precum si eradicarea unor boli grave din Africa printre care SIDA si poliomielita.

 

     “In acelasi timp, rata mortalitatii la copiii mai mici de 1 an a scazut la jumatate”, anunta sotia sa, Melinda. Rata mortalitatii infantile este un factor important pentru economia unei tari. In functie de acesta, fiecare tara primeste o “nota”, in special datorita faptului ca sanatatea unei tari se cuantifica pe baza calitatii serviciilor de sanatate acordare bebelusilor intre 0 si 1 an, aceasta fiind o perioada critica in dezvoltarea lor.

 

     Asigurand servicii de calitate  sectorului copiilor 0-7 ani, o tara isi asigura viitorul, pentru ca acesti copii vor fii cei care urmeaza sa ridice o tara prin munca lor si sa contribuie mai departe la intreg sistemul social de pensii/asigurari de sanatate/salarii  dar mai ales, la progresul general al tarii careia ii apartin.

 

     In Romania, rata mortalitatii infantile este de 10,1%, una dintre cele mai ridicate valori din Uniunea Europeana. La capitolul speranta de viata, Romania este urmata doar de Republica Moldova si de Bulgaria.

 

"Daca va intrebati unde va ajunge lumea in urmatorii 25 de ani, ganditi-va cat de departe am ajuns"

Melinda Gates

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: media

Cum prevenim si tratam bolile copilariei - Radio Romania Actualitati Cum prevenim si tratam bolile copilariei - Radio Romania Actualitati

Luni 13 noiembrie de la orele 00:00 pe Radio Romania Actualitati va fi in direct Dr. Valeria Herdea, alaturi de Dr. Adrian Streinu Cercel, avand ca subiect Prevenirea si Tratarea bolilor copilariei.

Interviu cu Daniela Stoica, asistent medical generalist Interviu cu Daniela Stoica, asistent medical generalist

Ce inseamna munca si experienta unui asistent medical?

Interviu cu Dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie Interviu cu Dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie

Dr. Valeria Herdea. Un medic și un om care emană multă energie. Genul de medic de familie care-și trăiește cu pasiune profesia aleasă.

Evenimentele Revistei Pap Tot Evenimentele Revistei Pap Tot

Joi 22 mai 2014 in generoasa Sala de Spectacole a Teatrului Tandarica, a avut loc un nou eveniment patronat de catre Revista Pap Tot.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
8 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
6 accesari
Regim alimentar la varsta de 4 si 5 luni
Alimentatia bebelusului la 4 si 5 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 4 si 5 luni. Diversificarea alimentara la bebelusi.
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
5 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
4 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Regim alimentar intre 1 si 3 ani
4 accesari
Regim alimentar intre 1 si 3 ani
Regim alimentar pentru copii intre 1 si 3 ani. Alimentatia copilului intre 1 - 3 ani.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum