home Dr. Herdea > Articole medicale > Sanatate > Acidul folic (vitamina B9)

Acidul folic (vitamina B9)

Acidul folic sau vitamina B9 este cunoscuta in preventia anemiilor, dar mai ales pentru rolul sau din primele 3 luni de sarcina !
Scris de | Publicat in 13 noiembrie 2013 | Actualizat in 13 noiembrie 2013
A+ A-

Acidul folic este un micronutrient ce face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile. Este cunoscut sub denumirea de vitamina B9, nu are valoare calorica si este furnizat doar prin alimentatie.

 

     Acidul folic joaca un rol esential in perioada de sarcina, fiind factor de baza in dezvoltarea tubului neural al copilului (dezvoltarea sistemului nervos). Previne anemia de sarcina la mama, activeaza o serie de procese biochimice din organismul mamei si al fatului, fiind indispensabil bunei dezvoltari a sarcinii per ansamblu.

Surse de acid folic

     Principalele surse de acid folic se regasesc in alimentele de origine vegetala: spanac, broccoli, ciuperci, fasole uscata, guliile, citrice, grau incoltit. De asemenea, acidul folic poate fi preluat si din produse pe baza de peste sau cereale integrale.

 

     Scurt istoric: descoperirea acidului folic a fost realizata abia in 1964, cand a fost extras din frunzele de spanac, remarcandu-se rolul esential in tratarea anemiei la animale, ulterior a fost observat rolul pe care absenta sa il joaca, in aparitia defectelor de tub neural.

Rolul acidului folic

Acidul folic este coenzima pentru urmatoarele procese biochinmice fundamentale:

metabolismul proteic şi al nucleotidelor (esential pentru sistemul nervos central)


sinteza hemului: Hemoglobina este transportorul oxigenului din organism, fiind formata din grupare hem + globina, unde gruparea hem este proteina transportoare responsabila de legarea moleculelor de oxigen.

 

sinteza acizilor nucleici (ADN): adenina si timina, doi acizi nucleici  component ai ADN-ului uman, care nu pot fi sintetizati fara participarea acidului folic.

Deficitul de acid folic

     Carenta in acid folic are efecte nocive asupra organismului, afectand sanatatea la orice varsta.

 

     Manifestarile deficitului de acid folic: glosita, diaree, anemie megaloblastica (apare frecvent asociat  afectiunilor legate de tubul digestiv), alterarea imunitatii mediata celular (infectii), in stadii prelungite de carenta se pot instala inclusiv procesele de dementa.

Efectele deficitului de acid folic in sarcina:

     Mama poate dezvolta anemie megaloblastica. Efectele asupra fatului pot fi extrem de nocive:

- defecte de inchidere ale tubului neural (spina bifida-inchiderea incompleta a structurilor maduvei spinarii si coloanei vertebrale), anencefalie-absenta lobilor creierului sau a creierului in totalitate). Aceste defecte pot apare in prima luna de sarcina, fara ca de cele mai multe ori, femeia in cauza sa aiba cunostiinta despre faptul ca este insarcinata.

 

- retardul cresterii intrauterine: copii prematuri (greutate mai mica de 2500 de grame si varsta de sarcina mai mica de 37 de saptamani) sau dismaturi (mici de greutate la nastere, comparativ cu varsta mare a sarcinii).

Toxicitatea vitaminei B9

     Excesul de acid folic apare la depasirea dozelor terapeutice indicate, iar manifestarile tin de domeniul neurologiei.

Doze recomandate

Necesarul zilnic de acid folic

- 65-80 de micrograme la sugari.

- 300-400 micrograme la copii mari.

- la adulti se recomanda un supliment zilnic de 0,4mg.

- la femeile care doresc sa ramana insarcinate este indicat aportul de acid folic cu minim 3 luni anterior perioadei cand doresc sa ramana insarcinate. Aceste etape sunt importante, pentru pregatirea in vederea conceptiei si al sarcinii, precum si acoperirii primei luni de sarcina. De cele mai multe ori, femeia nu are cunostiinta ca este insarcinata, neavand semne clinice foarte clare, astfel incat aceasta perioada  este pierduta si se deschide posibiliatea aparitiei defectelor de tub neural.

- aportul de acid folic la gravida - 0,6mg - 1 mg. zilnic, cu predilectie in primele 3 luni de sarcina.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: sanatate

Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului? Modern Dads Challenges, editia 7. Cum avem grija de sanatatea copilului?

SANATATEA COPILULUI a fost subiectul principal al editiei cu numarul 7 a evenimentului Modern Dads Challenges, care a avut loc pe 3 mai, de la 18:30, la Hotel International din Bucuresti.

Cursuri de pictura pentru copii si adulti Cursuri de pictura pentru copii si adulti

Fundatia Catharsis Art organizeaza Cursuri de pictura pentru copii si adulti

E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos E-BOOK - Informatii medicale de baza dedicate cresterii unui copil sanatos

Va invitam sa accesati informatii medicale de baza prezentate in limbaj uzual dedicate cresterii unui copil sanatos

PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului PARINTE LA INCEPUT DE DRUM. Primii pasi in ingrijirea copilului

Proiect educational dedicat parintilor si sustinut de JOHNSON S Baby.Coordonator medical dr. Herdea Valeria, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
4 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
1 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
1 accesari
Regim alimentar la varsta de 6, 7, 8 si 9 luni
Alimentatia bebelusului la 6, 7, 8 si 9 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 6 si 9 luni.
Cerealele si silueta perfecta
1 accesari
Cerealele si silueta perfecta
O silueta frumoasa inseamna o alimentatie sanatoasa. Telul de a avea o silueta frumoasa trebuie sa tina cont si de un stil de viata sanatos.
Raceala si gripa
1 accesari
Raceala si gripa
Notiuni de baza despre raceala si gripa, preventia in gripa si tratament pentru raceala. Cand trebuie sa mergem la medic?

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
Parteneri: https://vmag.ro/
  • Articole citite acum