home Dr. Herdea > Articole medicale > Media > Viata sanatoasa - Trinitas TV

Viata sanatoasa - Trinitas TV

Cum ne protejam copii de bolile de sezon, prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare, sistemul sanitar - relatia medic-pacient.
Scris de | Publicat in 27 octombrie 2013
A+ A-

Peste tot se vorbeste despre remedii, despre tratamente, terapii, din pacate in lumea actuala excesiv mecanizata, excesiv computerizata, se vorbeste din ce in ce mai putin despre conceptul de preventie. Traim intr-o societate de consum, prin excelenta legile care ne conduc sunt legile cererii si ofertei, dar  toate suna bine, atragator pana la momentul in care sanatatea noastra incepe sa devina mai fragila si ne solicita atentie !

     Ce putem face totusi pentu a ne pastra sanatatea? De ce este impotant sa facem eforturi, sa invatam sa acordam timp pentru  a ne proteja acest bun esential, inca din perioada in care suntem sanatosi si aparent nu avem nici o problema, nici un fel de acuze?!

     La acest moment, inca in Romania avem o parghie functionala, pentru mentinerea starii noastre de sanatate - reteaua de medicina primara-medicul de familie. A ramas in picioare de 14 ani, in ciuda atator schimbari, in ciuda celor 23 sau 24 de ministrii care s-au perindat prin fotoliul Ministerului Sanatatii, in ciuda atator reforme neterminate si din pacate atator decizii cel putin discutabile la adresa  pacientilor dar in mod total de neinteles si la adresa intregului corp medical.

     Intr-o tara din care au plecat mai mult de 1/3 dintre membrii corpului medical pe alte meleaguri, pentru ca viata merita traita si apreciata atat din punct de vedere al valorii umane, dar pentru  corpul medical, cu siguranta si  din punct de vedere al dezvoltarii profesionale, al independentei breslei din care facem parte, cred sincer sa ar fi timpul sa luam putin atitudine si sa reflectam la ce am putea face pentru a salva ce ce a mai ramas!

 

In concluzie:

1. Relatia medic-pacient este una profunda si bazata pe respectul bilateral fata de fiinta umana.

 

2. Actul medical preventiv, este unul liber consimtit, bazat pe intelegerea necesitatii acestui tip de servicii, de catre pacient. Serviciile medicale nu pot fi impuse decat in limita in care, neacceptarea unui serviciu de preventie-profilaxie (ex. consult clinic preventiv anual, profilaxia bolilor infectioase prin vaccinare), poate afecta viata celor din jurul nostru, poate pune in pericol atat familia proprie dar mai ales societatea in care traim (ex.risc pandemic in cazul gripei).

 

3. Pastrarea starii noastre de sanatate, ramane o problema de responsabilizare  a fiecaruia dintre noi, de atitudine civica, de implicare a ambelor parti- pacient si medic, in acest proces de promovare a sanatatii noastre si de ce nu , in cele din urma o problema  elementara de constiinta!

 

Mai jos un testimonial privitor la medicina de familie si modul in care este perceputa relatia medic-pacient:

Dr. Herdea Valeria la Viata Sanatoasa, Trinitas TV, alaturi de Dr. Magdalena Ciobanu

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: media

Saptamana Alaptarii - Scoala Familiei Mele - Comunicat post-eveniment Saptamana Alaptarii - Scoala Familiei Mele - Comunicat post-eveniment

Informati parintii! Incurajati alimentatia la san! Hotel Capitol - 1 august 2019 - Bucuresti

Scoala de Jurnalism Medical - Editia I - comunicat post-eveniment Scoala de Jurnalism Medical - Editia I - comunicat post-eveniment

In perioada 25-26 iulie 2019, in cadrul SNSPA Bucuresti, s-a desfasurat un eveniment in premiera: Scoala de Jurnalism Medical - Editia I

Povesti de viata ale unor tati - 4dads life stories Povesti de viata ale unor tati - 4dads life stories

Care este povestea unui tata? Afla povestile de viata ale unor tati

Cum prevenim si tratam bolile copilariei - Radio Romania Actualitati Cum prevenim si tratam bolile copilariei - Radio Romania Actualitati

Luni 13 noiembrie de la orele 00:00 pe Radio Romania Actualitati va fi in direct Dr. Valeria Herdea, alaturi de Dr. Adrian Streinu Cercel, avand ca subiect Prevenirea si Tratarea bolilor copilariei.

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
70 accesari
Regim alimentar in enterocolita acuta - diaree
In afara de placerea si bucuria calatoriilor, in vacanta ne putem confrunta si cu mici necazuri precum episoadele de diaree, enterocolita acuta.
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
39 accesari
Schema de imunomodulare pentru anotimpul rece
Cresterea imunitatii: cum ne pregatim pentru anotimpul toamna-iarna, dar si cum sa ne facem mai rezistenti in fata schimbarilor de vreme.
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
27 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Serbarea de Craciun 2015 - editia 6 - Un Craciun de Poveste
21 accesari
Serbarea de Craciun 2015 - editia 6 - Un Craciun de Poveste
In data de 12 decembrie la Scoala nr. 25 a avut loc Serbarea de Craciun a cabinetului Dr. Herdea. Un Craciun de Poveste!
Rahitismul
20 accesari
Rahitismul
Rahitismul carential comun reprezinta o afectiune metabolica, produsa de catre deficitul de vitamina D. Caracteristica acestei afectiuni este data de insuficienta mineralizare a structurii osoase.

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale
Parteneri: https://vmag.ro/
  • Articole citite acum