home Dr. Herdea > Articole medicale > Copii > Documentele medicale pentru inscrierea copiilor la cresa, gradinita si scoala

Documentele medicale pentru inscrierea copiilor la cresa, gradinita si scoala

Documentele medicale necesare in vederea inscrierii copiilor la crese, gradinite si scoli, mai ales in legatura cu testele de laborator necesare in vederea obtinerii avizului de intrare in colectivitate.
Scris de | Publicat in 17 septembrie 2013
A+ A-

In ultimele saptamani exista un interes crescut cu privire la documentele medicale necesare in vederea inscrierii copiilor la crese, gradinite si scoli, mai ales in legatura cu testele de laborator necesare in vederea obtinerii avizului de intrare in colectivitate.

 

     Mediul online ofera in aceasta perioada a anului, premergatoare inceperii noului an scolar, numeroase oferte "promotionale" pentru testele de laborator, cu reduceri de peste 50% in majoritatea cazurilor. In acelasi timp, mare parte a discutiilor din media se poarta in jurul costurilor si a surselor din care aceste cheltuieli ar trebui suportate. Acest „scenariu" se repeta in fiecare an, fara ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale, pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil, in primul rand pentru sanatatea copiilor lor:

 

- Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor, pneumococilor, streptococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului, asa incat nu necesita un tratament antibiotic. De altfel, chiar daca s-ar obtine o decontaminare, in urmatoarele ore sau zile, acel copil are un risc major sa se recolonizeze de la cei din jurul sau (membri ai familiei, prieteni, colegi, personal didactic…).

 

- Testele despre care se discuta nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. De altfel, ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate astfel incat sa dea indicatii asupra „pericolului real" la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.

 

- Efectuarea acestor teste, interpretate in mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz - administrarea de antibiotice pentru eliminarea unui portaj depistat (desi asa ceva nu este necesar) -  cu consecinte nefaste: perturbarea florei microbiene normale a celui care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate.

 

- Atat testele, cat si antibioterapia care urmareste combaterea unor germeni care exista in mod normal in organism, fara sa determine manifestari clinice, cresc in mod nejustificat costurile in sistemul sanitar.

 

     Chiar si „avalansa" de oferte comerciale pentru testari trebuie privita cu reticenta. Desi laboratoarele private practica reduceri de peste 50%, costurile sunt sustinute de catre CNAS, fara a se specifica, insa, de ce aceste analize sunt „necesare". De asemenea, nici laboratoarele, nici autoritatile nu iau in calcul efectele nocive ale administrarii nejustificate de antibiotice.

 

     Prin urmare, atat autoritatile din domeniul sanitar, cat si medicii ar trebui sa informeze in mod corect populatia despre lipsa de beneficiu a unor asemenea testari  si sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea" unor germeni care exista in mod normal in organism. Mai utila este o examinare medicala completa a copilului la intrarea in comunitate si nu un "aviz" scris in absenta copilului, eventual pe baza unor analize de laborator irelevante.

 

     In mod real autoritatile vor trebui sa elaboreze actele normative care sa reglementeze in mod clar documentatia medicala necesara, pentru copiii care urmeaza sa intre in comunitatile scolare. De asemenea, este necesara lansarea unui program national de informare adresat publicului larg cu privire la ceea ce este si ceea ce nu este util in cadrul evaluarii medicale a copilului la intrarea sau reintrarea in comunitatea scolara.

 

 

Conf. Dr. Gabriel Popescu

Medic specialist boli infectioase, Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals"

Autor si coordonator Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana 2012 –singura publicatie medicala care ofera o abordare completa si integrata asupra terapiei cu antibiotice

Presedintele subcomisiei din Ministerul Sanatatii pentru limitarea rezistentei microbiene.

Articole pe aceeasi tema Articole pe aceeasi tema: copii

Cum alegem corect incaltamintea copiilor Cum alegem corect incaltamintea copiilor

Cand vorbim de incaltamintea copiilor, este normal sa ai intrebari. De la ce varsta cumperi prima pereche de pantofi? Ce fel de incaltaminte are nevoie micutul tau?

Cutia Bucuriei - bucuria de a darui Cutia Bucuriei - bucuria de a darui

Cutia Bucuriei este un proiect demarat de AREPMF prin care ofera sprijin și ajutor copiilor și familiilor aflate in situatii grele.

Trusa de urgente - Meditatii pentru parinti Trusa de urgente - Meditatii pentru parinti

Fie ca vorbim despre cutia cu medicamente de acasa, fie ca ne referim la prim-ajutorul din vacante, este bine sa stii ce contine trusa de urgente.

Sanatosi si acasa si la scoala Sanatosi si acasa si la scoala

Copiii cu o imunitate naturala scazuta sunt mult mai expusi riscului de imbolnavire, de-ndata ce ajung in colectivitati (gradinite, scoli). Cum putem ramane sanatosi, si acasa si la scoala?

Comenteaza articolul

Apreciere:

Cod de verificare:

loadingSe incarca datele..


(Nu exista mesaje la acest articol. Fii primul care lasa un mesaj!)  • Articole populare
Trusa de urgenta pentru copii
3 accesari
Trusa de urgenta pentru copii
Atunci cand plecam in vacanta cu familia, iar alaturi de noi vor veni si cei mici, trusa de urgenta este o prioritate. Putem avea parte de febra, diareea, varsaturi pana la insolatii sau arsuri solare
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
3 accesari
Consumati alcool responsabil, dar despre ce cantitate vorbim de fapt?
Adesea in mass-media intalnim expresii precum consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, dar despre ce cantitate vorbim, mai exact?
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
2 accesari
Regim alimentar la varsta de 9, 10, 11 si 12 luni
Alimentatia bebelusului la 9, 10, 11 si 12 luni. Regim alimentar pentru bebelusi intre 9 si 12 luni.
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
2 accesari
Cum masuram si cum scadem corect temperatura la copii
Copii pot face febra din multe motive, insa important este sa stim sa le masuram temperatura si la nevoie sa le scadem febra rapid.
Efectele mijloacelor media asupra dezvoltarii inteligentei copilului
2 accesari
Efectele mijloacelor media asupra dezvoltarii inteligentei copilului
Un prim articol in care vom aborda tema influentei mijloacelor media asupra dezvoltarii psihice a copilului

Vezi mai multe Articole medicale >>


  • Categorii principale

Find us on Google+

  • Articole citite acum